Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Partidele politice se pregătesc intens de alegerile parlamentare anticipate

4 mai. 2021,, 09:15   Politică
2076 4

După publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidențial privind organizarea alegerilor anticipate, partidele politice au început pregătirile pentru scrutin.

Formațiunile spun că vor merge pe cont propriu în fața cetățenilor, deși unii deputați se arată convinși că formarea unui bloc electoral din partidele de dreapta și cele unioniste, ar oferi Republicii Moldova șansa unei majorități proeuropene sigure în viitorul Parlament, notează Noi.md cu referire la IPN.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate spun că nu acceptă ideea unui bloc electoral, după exemplul celui din 2019, și se arată convinși că PAS va obține majoritatea în viitorul Parlament.

„La alegerile prezidențiale, majoritatea cetățenilor a ales un președinte care se identifică cu ideea de schimbare, de curățare a sistemului politic de oameni corupți și acum trebuie să mai facem un pas, pentru a avea și un președinte onest, și un Parlament cu o majoritate responsabilă. PAS merge la alegeri de unul singur. Noi mizăm pe cetățeanul conștient”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Și Platforma DA spune că merge pe cont propriu la anticipate, deși recunoaște că forțele proeuropene ar trebui unificate pentru a nu rata șansa unei majorități proeuropene sigure.


„Noi întotdeauna am pledat pentru unitate. Acum că am aflat poziția partidului cu care am făcut blocul electoral ACUM, decizia echipei este ca să mergem fiecare cu programul său și să încercăm să convingem electoratul cine este mai bun”, a spus deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu.

Unii deputați spun că încă nu este tîrziu să existe dialog între forțele proeuropene și cele unioniste pentru a crea un bloc electoral.

„Ar fi bine să revenim la o formulă deja probată, în pofida unor disensiuni sau abordări diferite care au existat în cadrul blocului ACUM, să revenim la această formulă, incluzînd și Partidul Unității Naționale”, a spus deputatul Iurie Reniță.

În timp ce forțele proeuropene au început pregătirile pentru alegerile anticipate, reprezentanții Partidului Șor se arată sceptici că scrutinul va fi organizat la data stabilită de șeful statului.

„Încă nu știm de unde vor fi luați bani pentru organizarea alegerilor. Starea de urgență a fost anulată, dar Curtea Constituțională nu poate să anuleze pandemia, noi vrem să știm cum va fi organizată campania electorală în pandemie, oamenii nu sînt vaccinați. Noi sîntem gata să mergem la alegeri, dar nu cu prețul vieții cetățenilor”, a spus deputatul Partidului Șor, Marina Tauber.

Potrivit decretului prezidențial, Parlamentul de legislatura a X-a este dizolvat, iar la 11 iulie urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul va costa bugetul de stat 125 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?