X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Patru partide din Moldova au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”: propun spre semnare „un pact pentru Europa”

14 apr. 18:30   Politică
4519 2

Patru partide din Republica Moldova au declarat că începînd cu 14 aprilie vor merge cu o singură denumire și au anunțat despre formarea Blocului „Împreună”.

Partidele vizate sînt Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.

Pe lîngă formarea blocului „Împreună”, partidele au anunțat despre „un pact pentru Europa” – un document ce va fi propus spre semnare inclusiv partidelor politice. Menționăm, la evenimentul de lansare a Blocului „Împreună” au fost prezenți inclusiv foștii deputați Alexandr Slusari și Octavian Țîcu, scrie newsmaker.md.

Pe 14 aprilie, reprezentanții Platformei DA, Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Partidului Schimbării și Ligii Orașelor și Comunelor au anunțat că au desfășurat o ședință comună a birourilor politice a partidelor. Urmare a întrunirii, liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor a raportat despre adoptarea denumirii „blocului politic”.

„De azi înainte vom merge cu o singură denumire. De astăzi cele 4 formațiuni politice sînt împreună. Blocul politic „Împreună” își propune să garanteze parcursul european al Republicii Moldova, să neutralizeze riscurile politice pe care le avem în față și să unească societatea”, a comunicat Gligor, în timpul unor declarații de presă.


Pe lîngă denumire și logo, a menționat Gligor, „astăzi a fost adoptat unanim un proiect de document, o propunere pentru societatea Republicii Moldova, pentru toate forțele politice sănătoase, toate forțele politice care sînt gata să susțină parcursul european al Republicii Moldova”. „Un pact pentru Europa. (…) Documentul urmează a fi semnat de partide politice, de societatea civilă, de persoane notorii. Are drept scop un singur lucru – unificarea tuturor forțelor din Republica Moldova în vederea subsemnării și garantării parcursului european al Republicii Moldova”, a precizat Gligor.

Textul pactului va fi remis spre consultare întîi de toate tuturor partidelor politice și tuturor actorilor interesați de a promova această idee națională.

Partidele au prezentat un draft de declarație al „pactului pentru Europa”: „Noi, semnatarii acestei declarații, cu privire la pactul politic pentru Europa considerăm exprimarea unității naționale pe subiectul integrării europene drept un test pentru toată clasa politică. (…) Afirmăm cu toată convingerea că nimeni nu trebuie să pretindă că deține monopol asupra integrării europene. Semnatarii pactului pentru Europa solicită puterii și opoziției să trateze pluralismul democratic drept regula de bază în procesul de integrare europeană. (…) Semnatarii își asumă plenar obiectivul integrării europene a Republicii Moldova.

10
2
0
2
51

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?