X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Candu aduce exemplul lui Trump: Nu doar noi am recurs la acest mecanism

1 aug. 2018,, 11:49   Politică
3013 8

Reacția critică a partenerilor externi la proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală propus de guvernare l-a uimit pe spicherul Andrian Candu, notează Noi.md.

În opinia lui, atît delegație UE la Chișinău, cît și Ambasada SUA au avut o reacție precipitată, fără a avea suficient timp la dispoziție pentru a analiza propunerile guvernării privind declararea voluntară a bunurilor. Politicianul a menționat că îngrijorările experților la acest capitol sînt neîntemeiate.

„Timpul de reacție al unor parteneri a fost foarte scurt și rapid. Noi nici nu am reușit să aprobăm legea, încă nici nu a fost semnată, dar deja sînt anumite reacții. Există o neînțelegere a proiectului votat de Parlament. Cît privește declararea voluntară a bunurilor – au fost introduse mecanisme pentru prevenirea corupției, a spălării banilor. Există categorii de cetățeni care nu vor beneficia de acest instrument. Există și directive europene care vor fi respectate”, a explicat Candu.

Demnitarul a menționat că inițiativa declarării voluntare a bunurilor este o modalitate eficientă de a aduce economia subterană în economia reală. Potrivit lui, cei care astăzi acuză guvernarea de interese obscure au elaborat anterior inițiative mult mai riscante decît cea propusă în prezent.

„În 2012 a fost făcută o amnistie a capitalului. Ministrul Finanțelor din acea perioadă, Neguța, care se dă mare și tare, a promovat o liberalizare de capital și cetățenii puteau să declare pînă la 1 milion de lei fără să facă dovada provenienței acestor bani. Peste 25 de mii de cetățeni și-au declarat acel milion, bani pe care statul nu i-a văzut și nu a beneficiat nicicum de ei. Iată aceea a fost o adevărată spălătorie de bani”, a spus Candu.


Democratul a mai precizat că nu doar Republica Moldova recurge la mecanisme de declarare voluntară a bunurilor și stimulare fiscală, dar și țări avansate precum SUA, Italia, Germania.

„Trump a făcut o astfel de acțiune în luna martie. În Italia stimularea fiscală a avut loc în 2011 și Germania a procedat la fel”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?