X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

A fost aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026

1 feb. 17:25   Economie
1652 0

Ministerul Finanțelor a anunțat că a fost aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026 (PRE), în contextul participării Republicii Moldova pentru prima dată la exercițiul anual de analiză economică și financiară pentru țările candidate la Uniunea Europeană, transmite Moldpres.

Documentul propune îmbunătățirea reformelor structurale pentru susținerea stabilității macroeconomice, stimularea competitivității, încurajarea condițiilor pentru o creștere incluzivă și crearea locurilor de muncă.

Documentul are o structură tip, urmată de toate țările candidate, fiind elaborat în baza datelor oferite de Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Banca Națională a Moldovei, Biroul Național de Statistică și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul prezintă analiza situației macrofinanciare și nu include partea de reforme structurale. Documentul urmează a fi elaborat și prezentat Comisiei Europene anual.

Documentul constituie un instrument similar cu Semestrul European pentru Statele Membre ale UE. Participarea Republicii Moldova în cadrul Programelor de Reformă Economică este esențială pentru progresul în procesul de aderare la UE, în special pentru a răspunde criteriilor economice de la Copenhaga, și anume, o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față presiunii concurențiale și a forțelor de piață ale Uniunii.

1
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?