Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Corneliu Popovici: Reforma universitară din Moldova, ridică îngrijorări serioase

1 feb. 16:00   Societate
2764 0

Corneliu Popovici, fost ministru al Educației din Republica Moldova, a criticat recent reforma universitară lansată în 2022, subliniind impactul negativ pe care îl are asupra sistemului de învățămînt superior din țară, anunță Noi.md

Potrivit lui Popovici, rezultatele clasamentului Webometrics publicat în ianuarie 2024, care a evaluat 31.000 de instituții la nivel global, arată o scădere alarmantă a poziției universităților din Moldova.

"Universitatea de Stat din Moldova a coborît cu 236 de poziții, situîndu-se acum pe locul mondial 4312, în timp ce Universitatea Tehnică a Moldovei a înregistrat o scădere de 273 de poziții, ocupînd locul mondial 4083. Este de menționat că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cea mai bine clasată în top (locul mondial 3657, în creștere cu 31 de poziții într-un an), nu a fost implicată în această reformă precipitată și nechibzuită, care pare să ducă la distrugerea sistemului național de cercetare și învățămînt superior. Comparînd situația în ianuarie 2022 (înainte de reformă) cu cea din ianuarie 2024, se constată că cea mai bine clasată universitate din Moldova a înregistrat o scădere de 47 de poziții în clasamentul mondial", menționează Popovici.

Potrivit lui, reforma, în loc să urmeze un plan bine definit, pare să fie un amalgam de începuturi, experimente și eșecuri, caracterizat prin încercări de imitare a modelelor străine, optimizări neclare și disponibilizări. Fostul ministru a făcut apel la necesitatea unei reforme autentice și profund motivate, care să nu fie doar formală, ci să aducă îmbunătățiri semnificative în sistemul de învățămînt superior din Moldova.

"Această reformă, mai degrabă un șir incoerent de începuturi, experimente și eșecuri, se rezumă la plagiere după modele străine, preluări, optimizări, lichidări și disponibilizări. Aceasta adîncește starea de incertitudine și confuzie în sistemul educațional. În concluzie, este esențial să se implementeze o schimbare profundă și bine motivată pentru a redresa situația învățămîntului superior din Moldova. Este necesară o reformă nu doar formală, de suprafață, ci una care să producă rezultate semnificative - o reformă autentică, o schimbare profundă care să poată fi motivată, să aducă rezultate și să consolideze pozițiile universităților în clasamentele internaționale. În caz contrar, întrebarea retorică referitoare la cum să convingi un tînăr să meargă la o universitate din Moldova rămîne validă", consideră Corneliu Popovici.

8
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?