Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Mai mulți angajați din sistemul social spun că au fost concediați urmare a reformei „Restart”

19 mar. 22:13   Societate
4465 0

Mai mulți angajați din sistemul social susțin că, odată cu implementarea Programului „Restart” în domeniul asistenței sociale din Moldova, a început paralizarea întregului sistem de asistență socială, prin eliberarea din funții a oamenilor calificați din domeniu și angajarea în loc a persoanelor necalificate.

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Butuc, fost șef al Direcției asistență socială și protecție a familiei din raionul Cantemir, angajat în funcție din 2012 și eliberat din funcție în decembrie 2023, consideră că reforma Restart a început cu gafe și cu gafe s-a finalizat. Promisiunile precum că toți cei angajați în domeniu se vor regăsi în domeniu nu s-au respectat. Au fost eliberați din funcții sub pretextul „negăsirii în competențele profesionale și neavînd coloritul necesar”. Marea majoritate au fost concediați conform legislației cu privire la reducerea statelor de personal.

Sergiu Butuc povestește că pe 29 decembrie 2023, dînsul și alți angajați au fost anunțați prin telefon că nu se vor regăsi în noul sistem al domeniului social. Este vorba despre el ca șef al Direcției, șeful adjunct al Direcției, șeful serviciului Angajări sociale la domiciliu, specialistul principal pe problemele copiilor, doi asistenți sociali, contabilul șef și contabilul. Din cauza că nu s-a reușit finalizarea anului contabil, peste 150 de persoane și-au primit salariile pentru luna decembrie abia săptămîna trecută, iar persoanelor care dețin funcție publică nu le-au fost achitate indemnizațiile la concediere în baza legislației muncii. Toate adresările la conducerea raionului nu au adus rezultate. În locul persoanelor eliberate din muncă au fost angajate persoane care nu au experiență în domeniu.

Valentina Secăreanu, din comuna Cucoara, raionul Cahul, susține că a activat în domeniul social din 2007 pînă pe 29 decembrie 2023. Au fost eliberați din funcție angajații din subdiviziunea satelor Badicu Moldovenesc, Zărnești, Larga Nouă, Andrușul de Sus. La întrebarea care este motivul concedierii, li s-a răspuns că unitatea este redusă și angajații au căzut sub reducerea de personal. La 2 ianuarie a fost sunată și i s-a comunicat că trebuie să dea în primire locul de muncă la alt angajat. Ulterior a aflat că persoana angajată nu este de fapt angajată, dar e voluntar. Valentina Secăreanu consideră că nu este corect că persoanele competente și implicate au fost eliberate din funcție.

Mihai Motroi, fostul șef al Direcției Asistență socială și protecție a familiei Cimișia, are un stagiu în domeniul social de 33 de ani. În perioada de activitate susține că a creat 12 servicii pe bază de parteneriate cu colegii. A schimbat aspectul direcției, acum fiind transparentă și accesibilă pentru persoanele cu nevoi speciale. Acesta spune că sînt concediate persoanele cu experiență, care încă nu au vîrsta de pensionare și au fost angajate persoane fără experiență, fără studii de specialitate.


Olga Chirianov, o altă fostă angajată din sistem, a povestit că a fost chemată de către directoarea asistenței sociale din Cahul pentru a i se comunica că nu i se va prelungi contractul de muncă pentru că este de vîrstă pensionară. Ea spune că în locul ei a fost angajată o altă pensionară.

Mariana Buracu, declară că e mamă solitară cu doi copii. Activează din 1999. La Centrul unde activează au fost coincideați 15 angajați din diferite funcții. A depus actele la reangajare, dar pînă acum nu a fost reangajată.

Svetlana Patraman, fostă șefă-adjunctă a Direcției Asistență socială și protecție a familiei Cantemir, consideră că nu e clar cum Moldova se va integra în UE cu o așa mare rată de șomaj. Ea speră că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va veni cu un raport public ca să spună ce a făcut cu oamenii care practic au devenit șomeri și au devenit din prestatori beneficiari ai sistemului.

0
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?