X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Guterres face apel la reformarea Consiliului de Securitate al ONU

26 feb. 18:30   Externe
2246 0

Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat regretul că Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să reacționeze în mod adecvat la invazia Rusiei în Ucraina și la conflictul dintre Hamas și Israel în Fîșia Gaza, afirmînd că aceste conflicte au subminat "poate în mod fatal" autoritatea sa.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Luînd cuvîntul la deschiderea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a declarat că Consiliul de Securitate al ONU este adesea blocat și "incapabil să acționeze cu privire la cele mai importante probleme de pace și securitate ale timpului nostru".

Lipsa de unitate a Consiliului în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina și operațiunile militare ale Israelului în Gaza, după oribilele atacuri teroriste ale Hamas din 7 octombrie, au subminat grav - poate fatal - credibilitatea acestuia", a spus el.

Guterres a declarat că Consiliul de Securitate "are nevoie de o reformă serioasă a componenței și a metodelor sale de lucru".


Săptămîna trecută, Statele Unite au blocat din nou prin veto un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care bloca cererea de încetare imediată a focului umanitar în ofensiva Israelului asupra Fîșiei Gaza. Acesta a fost al treilea veto al SUA la un proiect de rezoluție de la începutul luptelor actuale, la 7 octombrie.

Guterres, care a numit Rafah centrul operațiunii de ajutor umanitar în enclava palestiniană, a declarat că un atac israelian la scară largă ar avea consecințe devastatoare.

"Un atac israelian total asupra orașului nu numai că ar fi devastator pentru cei peste un milion de civili palestinieni care se adăpostesc acolo, ci ar bate ultimul cui în sicriul programelor noastre de ajutor", a declarat secretarul general al ONU.

8
2
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?