X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Proiectul de lege privind "deoligarhizarea": Ce presupune și la ce etapă se află

8 feb. 2023,, 11:57   Politică
4295 0

Ministerul Justiției a anunțat recent că a inițiat elaborarea unei legi prin care se urmărește eliminarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice a țării, așa-numitul proiect de lege privind deoligarhizarea.

Implementarea angajamentului de „deoligarhizare” este una din condițiile listate de Comisia Europeană, care trebuie îndeplinite de Republica Moldova în vederea inițierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ne anunță autoritățile.

La această etapă, rămîne însă incert în baza căror criterii unei persoane îi va fi atribuit statutul de "oligarh", care va fi procedura de recunoaștere a acestui statut și ce restricții/sancțiuni vor fi aplicate în raport cu această categorie.

Solicitat de Noi.md să elucideze aceste aspecte, Ministerul Justiției ne-a comunicat că a fost creat un grup de lucru care urmează să elaboreze inițial conceptul proiectului de lege privind deoligarhizarea. Alte detalii despre prevederile acestei legi deocamdată nu se cunosc.

"La momentul actual, Ministerul Justiției se află într-un proces amplu de pregătire a conceptului și a proiectului de lege privind deoligarhizarea. Acest proces include elaborarea cadrului de reglementare și stabilirea unui plan concret de acțiuni. La etapa actuală, activitatea în acest sens este focusată în Grupul de lucru care discută și pregătește materialele pentru viitorul proiect de lege prin consultarea experților și specialiștilor din domeniul dreptului și celor conexe în scopul definitivării criteriilor de recunoaștere a unei persoane cu influență excesivă economică și politică în viața publică (oligarh), procedurii de recunoaștere a persoanei drept oligarh, interdicțiile aplicate persoanei care a fost recunoscută de a fi oligarh și altor aspecte tehnice din viitorul proiect de lege. Urmare a agreării de principiu a conceptului și proiectul de către Grupul de lucru, acesta va fi supus consultărilor publice", se arată în răspunsul oferit de Ministerul Justiției.


Anterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, menționa că deoligarhizarea statului reprezintă un angajament al guvernării față de cetățenii Republicii Moldova, în contextul aderării ca stat candidat la Uniunea Europeană.

1
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?