X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Începe lupta pentru vila de lux a lui Plahotniuc. R.Moldova își caută avocați

12 apr. 15:00   Societate
4749 0

Ministerul Justiției începe lupta pentru vila de lux din Franța al fugarului Vlad Plahotniuc.

Instituția a anunțat concurs pentru selectarea unui birou de avocați, care să reprezinte interesele Moldovei în instanțele străine și instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale, cu scopul apărării intereselor țării, în cadrul cauzei penale, în privința unor cetățeni ai țării noastre, examinate de instanțele franceze.

Potrivit Ministerul Justiției de la Chișinău, procurorii francezi au inițiat o procedură în privința unor cetățeni moldoveni și au pus sechestru pe un imobil care se află pe teritoriul Republicii Franceze.

„Pe teritoriul Republicii Franceze a fost iniţiată o procedură judiciară penală de către Parchetul Naţional Financiar în privința unor cetățeni ai Republicii Moldova. În acest sens, prin ordonanța de autorizare, instanța de judecată franceză a aplicat sechestru penal în privința unui imobil ce se află pe teritoriul Republicii Franceze.

Astfel, conform Codului de procedura penala al Republicii Franceze a fost solicitată atragerea statului Republica Moldova în calitate de parte civilă în dosarul respectiv, care a fost acceptată de instanța de judecată franceză.


Calitatea Republicii Moldova de parte civilă a fost solicitată în contextul în care se prezumă că bunul sechestrat a fost achiziționat cu surse financiare obținute din infracțiunile de corupție si spălare de bani în proporții deosebit de mari, comise pe teritoriul Republicii Moldova de către cetățeni ai Republicii Moldova și prin care a fost prejudiciat bugetul de stat”, precizează Ministerul Justiției.

Noi.md menționează că, deși Ministerul Justiției nu oferă multe detalii despre cauzele penale descrise, totuși se cunoaște despre înghețarea unei vile din Sciez a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, în anul 2022. În 2023 s-a aflat că a fost pus sechestru pe o vilă a lui Plahotniuc din Elveția, iar în 2024 procurorii au găsit în Sciez și un apartament care în aparține omului de afaceri controversat și în care se afla, potrivit lor, una dintre rudele lui.

La începutul anului curent, procurori moldoveni, de comun cu mai mulți colegi de-ai lor din Elveția și Franța au efectuat percheziții în locuințele lui Plahotniuc din cele două state. În locuințe au fost găsite obiecte de lux, dar și sume mari de bani, iar oamenii legii anunțau că înaintea acestor acțiuni imobilele au fost indisponibilizate.

16
0
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?