X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Janis Mazeiks a spus dacă ar putea UE sancționa oligarhii din Republica Moldova

3 feb. 2023,, 08:45   Politică
2697 0

„Continuă discuțiile pe marginea sancțiunilor contra corupției între statele membre UE”, o spune ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, întrebat dacă Uniunea Europeană ar putea sancționa oligarhii din Republica Moldova.

Totuși, potrivit acestuia, există echipe comune de investigare cu procurori din țările membre UE, care ar putea face schimb de informații cu autoritățile din țara noastră. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 2 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Într-adevăr, instrumentele, dispoziția UE sînt diferite de cele din SUA. În SUA, nu există un regim de sancțiune pentru corupți. Noi avem regim de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului, avem sancțiuni contra țărilor separate, sancțiuni contra Federației Ruse, însă continuă discuțiile pe marginea sancțiunilor contra corupției între statele membre UE.

Însă, avem diverse modalități de colaborare, ce pot fi folosite, spre exemplu, echipe comune de investigare cu procurori din diverse țări ale UE pentru a face schimb de informații de interes mutual, care pot fi împărtășite, deoarece țările membre ale UE sînt interesate și ele în investigarea infracțiunilor și crimelor”, a menționat Janis Mazeiks.

„Sancțiunile UE sînt diferite, ele se bazează pe acord și să ținem contul că avem 27 de state membre suverane”, a adăugat acesta.


Diplomatul a explicat ce trebuie să facă Republica Moldova pentru dezoligarhizare, una din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene pentru aderarea la UE.

„Ar trebui de lucrat asupra domeniului de finanțare a partidelor, trebuie să existe transparență în mass-media, activitatea instanțelor, astfel încît nimeni să nu fie mai presus decît legea. De asemenea, domeniul achizițiilor publice, acestea sînt domeniile pe care le-aș evidenția și Guvernul știe că trebuie să lucreze asupra acestor domenii și lucrează”, a spus ambasadorul UE.

2
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?