Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Pistrinciuc, despre partidul "ȘOR": "E o consecință a unui fenomen, care paște țara de 30 de ani"

29 iun. 2023,, 09:15   Politică
4119 1

Mai mulți experți și-au exprimat opiniile asupra faptului ce pericol prezintă pentru Republica Moldova astfel de formațiuni cum este partidul "ȘOR".

Vadim Pistrinciuc, fost deputat, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, a menționat în cadrul unei emisiuni televizate despre anumite aspecte esențiale, de care depinde, potrivit lui, integrarea europeană a Republicii Moldova, notează Noi.md.

"Partidul "ȘOR" este o consecință a altui fenomen, care ne paște de 30 de ani. Motive pentru a-i opri să facă anumite nelegiuri pe parcursul ultimilor ani au fost foarte multe, la etape inițiale chiar. Nu s-a făcut. Iată asta e cea mai mare problemă a noastră, de care depinde și integrarea europeană”, a spus Pistrinciuc în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la jurnal tv.

Iulian Groza, director Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, a spus, la rîndul său, că pentru a opri activitatea unor grupuri de interese criminale în politică e necesar ca instituțiile statului să-și facă treaba.

„Partidul„ȘOR” a fost doar unul dintre instrumentele pe care l-a folosit Șor în acțiunea sa. Dacă e să ne amintim, în momentul în care a fost pornită discuția despre declararea acestui partid în afara legii, chiar și atunci cînd a fost pus pe lista de sancțiuni a SUA, am auzit despre Mișcarea pentru Popor. A încercat să-și creeze o bază prin această mișcare, prin care trebuia să existe un transfer de la partidul "ȘOR" către Mișcarea pentru Popor, care, între timp, s-a transformat în Partidul „Renaștere”, iar apoi a apărut și un bloc. Rezolvarea acestei probleme nu poate să se rezume doar la declarea unui partid neconstituțional. Ca să fie oprită activitatea unor grupuri de interese criminale în activitatea politică trebuie pur și simplu ca instituțiile competente să-și facă treaba”, a declarat Iulian Groza.


Andrei Curăraru, expert WatchDog în Politici de Securitate, a spus că legislația electorală din Republica Moldova este una permisivă.

"Soluția pe care o văd eu este identificarea și sancționarea definitivă a persoanelor care reprezintă canalele de finanțare a partidului "ȘOR" și funcția de prevenție. Dacă vedem că unul dintre partenerii lui Șor a fost sancționat și se află după gratii, nu știu cine ar mai risca să reprezinte acel canal. Trebuie să înțelegem foarte bine că mergînd spre Uniunea Europeană, niciodată nu vom avea o legislație foarte restrictivă. Cum va fi rezolvată problema asta, trebuie să vedem o reacție clară de la legiuitor", a punctat Curăraru.

Amintim că în data de 19 iunie Curtea Constituțională a declarat partidul "ȘOR" neconstituțional, acesta fiind scos în afara legii.

3
1
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?