X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Urmările atacului Iranului asupra Israelului din timpul nopții

14 apr. 10:20   Externe
3095 0

Principalele aspecte despre cel mai mare atac asupra Israelului, care a fost efectuat de Iran ca răspuns la un atac asupra consulatului său din Siria:

Iranul a lansat 185 de drone, 36 de rachete de croazieră și 110 rachete sol-suprafață spre Israel, relatează New York Times.

Printre țintele principale se numără baze militare, aerodromuri și facilități guvernamentale. Cu toate acestea, pagubele provocate Israelului în urma atacului au fost "relativ minore", avînd în vedere amploarea atacului iranian, a precizat publicația.

Atacul a durat puțin peste cinci ore. SUA, Marea Britanie și Iordania au interceptat majoritatea rachetelor și a dronelor în afara Israelului.

Loviturile cu rachete și drone asupra Israelului au venit, de asemenea, din Liban, Yemen, Siria și Irak.


Corpul Gardienilor Revoluției Islamice a calificat atacul drept un succes. Pe străzile Teheranului au avut loc sărbători publice și mitinguri în sprijinul loviturilor asupra Israelului.

Trimisul iranian la ONU a declarat că țara sa va răspunde mai energic dacă Israelul va decide să riposteze. Teheranul a apreciat că CSONU a permis Israelului să încalce principiile de bază ale dreptului internațional atunci cînd nu a condamnat atacul israelian asupra consulatului diplomatic al Iranului din Siria.

Răspunsul Israelului la loviturile Iranului va fi coordonat cu aliații, potrivit The New York Times.

Biden i-a dat de înțeles lui Netanyahu că SUA nu vor participa la nicio operațiune ofensivă împotriva Iranului, potrivit CNN.

Oficialii americani se tem că Israelul ar putea răspunde rapid la un atac iranian fără să se gîndească la posibilele consecințe, potrivit NBC. Potrivit postului, administrația Biden, în urma atacului israelian asupra consulatului iranian, consideră că israelienii "nu iau întotdeauna cele mai bune decizii strategice".

Cu toate acestea, o serie de experți în Orientul Mijlociu consideră că ceea ce contează nu este cît de eficient va fi atacul iranian asupra Israelului (mulți cred deja că atacul a fost mai mult de natură mediatică), ci dacă Israelul va decide acum să atace instalațiile nucleare iraniene. Potrivit experților, acesta a fost probabil scopul inițial al recentelor lovituri israeliene asupra consulatului diplomatic iranian din Siria - să provoace o escaladare și apoi să perturbe programul nuclear iranian.

În total, potrivit IDF, Iranul a tras peste 200 de proiectile împotriva Israelului. Marea majoritate a rachetelor lansate din Iran au fost interceptate în afara Israelului. În același timp, armata israeliană a precizat că a existat un număr mic de lovituri, inclusiv asupra unei baze a FDI din sudul Israelului, unde "au existat pagube minore la infrastructură".

Biroul de presă al serviciului medical de urgență Magen David Adom a declarat că peste 30 de persoane au solicitat îngrijiri medicale în Israel în urma alertelor.

7
0
2
11
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?