Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul Justiției: „Toate clanurile oligarhice Șor-Platon-Plahotniuc sînt investigate”

19 iul. 2022,, 09:45   Politică
4437 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, dă asigurări că autoritățile de resort investighează „clanurile oligarhice Șor-Platon- Plahotniuc”. Ba mai mult, invitat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, acesta a declarat că deși își dorește ca lucrurile să deruleze mai rapid, acum nu ar trebui să se pună accent pe viteză, ci pe calitate.

Întrebat dacă la un an de mandat are sau nu încredere în justiția din Republica Moldova, ministrul a precizat că va avea doar după finalizarea reformelor propuse.

„A avea încredere înseamnă a finaliza acele reforme pe care le numim sistemice, ceea ce numim curățarea sistemului judecătoresc și al Procuraturii. Cînd vom finaliza acele proceduri vom putea spune că am încredere în justiție. Acum sînt anumite schimbări și eu cred că lucrurile se văd chiar dacă fiecare din noi vrea ca lucrurile să meargă mai repede. Investigații se fac, toate clanurile oligarhice Șor, Platon, Plahotniuc sînt investigate”, a declarat Litvinenco în cadrul emisiunii, unde a reiterat că nu vede să existe „careva rezerve în privința cuiva”.

„Ca și cetățenii îmi doresc să văd condamnări în cazul celor care au încălcat legea, doar că lucrurile nu se fac atît de repede precum ne dorim. Pentru a realizat o investigație calitativă și a ajunge la condamnare cu respectarea tuturor garanțiilor este nevoie de timp. Este o realitate și nu trebuie să punem accent pe viteză în detrimentul calității. Noi vrem să construim o justiție corectă, iar persoanele care sînt vinovate să fie condamnate conform tuturor rigorilor”, a completat ministrul.

Totodată, ministrul Justiției susține că actuala guvernare nu are niciun alt interese decît să facă dreptate, iar cei care au încălcat legea mai devreme sau mai tîrziu, vor fi sancționați.


„Cineva din fosta guvernare avea un interes ca să organizeze astfel ca altcineva să fie condamnat. Era un fel de dispute între diferite clanuri și aici trebuie să recunoaștem că gruparea Plahotniuc și gruparea Platon au fost în relații foarte bune. Au făcut toate eforturile împreuna, iar la un moment dat ceva nu au împărțit și unul a asigurat condamnarea celuilalt. În cazul nostru nu există absolut nicio luptă între clanuri, nu avem niciun interes altul decît de a aduce dreptatea pentru a asigura ca anumite lucruri să se întîmple”, a afirmat Litvinenco.

Întrebat dacă mai există corupție în sistem, precum și oameni de-ai lui Șor, Plahotniuc sau Platon în justiție, ministrul a declarat că nu exclude varianta că aceștia încă mai sînt.

„Eu cred că există corupție, ea nu a dispărut imediat cu schimbarea guvernării, de aceea urmează să continuăm eforturile și implementare acelor reforme în sensul curățirii sistemului și excluderea din sistem a persoanelor care au făcut bani din justiție în perioada trecută, care probabil mai fac și în perioada de față.

Eu presupun că astfel de personaje posibil mai sînt, nu pot să exclud în totalitate că ei au fost excluși. Cunoaștem foarte bine că în timpurile trecute, oamenii lucrau pentru un salariu plătit de acest clan în plic. Nu pot exclude că nu au rămas, dar probabil numărul lor s-a redus. O excludere totală va avea loc atunci cînd vom finaliza curătarea”, a cochis ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?