COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Litvinenco sare în apărarea noului Avocat al Poporului

24 sep. 08:13   Politică
1479 4

Ministrul Justiției, Sergiu Litivinenco, respinge ideea că noul Avocat al Poporului, Natalia Moloșag, ar fi obținut funcția grație faptului că a fost avocata președintei Maia Sandu.

Litvinenco spune că balanța în favoarea lui Moloșag a fost înclinată de profesionalismul și integritatea acesteia. Mai mult, Litvinenco nu consideră anormală nici numirea Angelicăi Caraman, candidat PAS la alegerile locale din 2019, în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale, notează IPN.

Sergiu Litivinenco spune că Natalia Moloșag a devenit Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului în urma unui concurs transparent, iar decizia privind numirea sa în funcție aparține plenului Parlamentului.


„Ea este o personalitate notorie în domeniul drepturilor omului. A fost un concurs, comisia a selectat doi candidați ambii puternici. Avînd în vedere că avem o singură funcție de avocat al poporului, a fost aleasă această candidatură. Cel mai important lucru este că persoana aleasă are experiență și notorietate”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Faptul că Moloșag a fost avocata Maiei Sandu n-a influențat procesul de vot din Parlament, spune Sergiu Litivinenco. Ministrul Justiției a anunțat că acceptă criticile societății civile, după ce directorul Promo-Lex, Ion Manole, a calificat votul în favoarea Nataliei Moloșag drept unul „exclusiv politic”.

„A apărat-o pe doamna Sandu în campanie electorală, nu în anumite dosare personale, ci în calitatea doamnei Sandu de concurent electoral, exact așa cum a reprezentat multe alte persoane pe parcursul carierei sale. Ea a reprezentat tinerii maltratați la 7 aprilie. Am văzut toate criticile, le accept. Dar în cazul dat s-a produs un exercițiu în care s-a ales din doi candidați care au trecut testul meritocrației”, a mai spus Litvinenco.

Mai mult, ministrul Justiției spune că nici numirea Angelicăi Caraman, apropiată Partidului Acțiune și Solidaritate, în funcția de președinte CEC, nu contravine legislației. Potrivit lui Litvinenco, numirea șefului CEC este prerogativa membrilor Comisiei.

„Este un proces normal ceea ce s-a întîmplat și cu președintele CEC și cu alte insituții, dar de ce nu vă uitați și la alte instituții unde au fost numiți oameni care n-au nicio treabă cu partidul? Persoana numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției nu este membru de partid și pot să aduc multe exemple. Încercăm să identificăm persoane profesioniste, dar mai analizăm integritatea, ne uităm ce-au mai făcut în trecut, principiile, valorile sînt importante”, a mai spus ministrul.

În calitatea sa de Avocat al Poporului pentru Drepturile Omului, Natalia Moloșag va fi membru al Consiliului Superior al Procurorilor, entitate care va decide soarta actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo. Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului cu voturile a 57 de deputați, pentru un mandat de 7 ani.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X