Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Avocatul Poporului: "Drepturile persoanelor cu nevoi speciale trebuie respectate, nu manipulate"

12 feb. 12:28   Societate
1550 0

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a arătat îngrijorat de incidentul din ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 8 februarie, în care au participat mai mulți asistenți personali nemulțumiți de micșorarea salariilor.

În timp ce consilierii dezbăteau proiectul ordinii de zi, un bărbat cu dizabilități locomotorii a fost adus în fața prezidiului. Acesta a părăsit scaunul cu rotile și s-a tîrît pe jos pentru a demonstra consilierilor că are nevoie de asistent personal.

Avocatul Poporului a spus că drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate și a îndemnat autoritățile să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la informații, să asigure transparență în procesul decizional și să consulte opinia acestora.

„Drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie să fie respectate și protejate”, a punctat Panico îndemnînd reprezentanți diferitor forțe politice și beneficiarii serviciului „Asistență personală” să poarte un dialog constructiv, notează Noi.md cu referire la europalibera.

În comunicatul difuzat public se mai spune că, problema cu care se confruntă beneficiarii serviciului social „Asistență personală” se află în atenția Ombudmsanilor din 31 ianuarie 2024.

În data de 3 ianuarie șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin prin care toți asistenții personali care sînt la pensie vor fi concediați.


Ceilalți asistenți personali vor fi plătiți de acum încolo doar pentru jumătate de normă. Totodată, pînă pe 31 decembrie 2024, în municipiul Chișinău nu va fi angajat niciun asistent personal.

Bolocan afirmă că autoritățile centrale intenționat nu au alocat municipiului banii necesari pentru achitarea salariilor asistenților personali. Ministerul Muncii și Protecției Sociale spune că municipiul Chișinău și Găgăuzia „pot finanța salariile asistenților personali din veniturile proprii și transferurile cu destinație specială de la bugetul de stat pentru prestațiile de asistență socială”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?