X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Avocatul Poporului, îngrijorat de modul suspendării Canal 5 și Maestro FM

31 mar. 12:00   Societate
2523 0

Avocatul Poporului din Republica Moldova, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de aplicarea unui nou mecanism juridic care a condus la suspendarea temporară a activității televiziunii Canal 5 și a postului de radio Maestro FM.

Acesta consideră că acțiunile Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională ar putea reprezenta o interferență în exercitarea dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

Panico subliniază că noul mecanism juridic se bazează pe o lege care conferă Consiliului puterea de a emite decizii în acest domeniu, decizii ce pot fi contestate în instanța de contencios administrativ. El menționează că acțiunile Consiliului pot constitui o ingerință în libertatea de exprimare și dreptul la proprietate, garantate de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Avocatul Poporului atrage atenția că mecanismele juridice similare, care presupun suspendarea actelor permisive fără o hotărâre judecătorească, au fost anterior declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, care a accentuat că doar autoritatea judecătorească poate constata încălcări grave ale legii, inclusiv abuzul libertății de exprimare.

În acest context, Panico îndeamnă la mai multă transparență din partea Consiliului și la consultări publice pentru a examina oportunitatea de revizuire a prevederilor legale relevante, în conformitate cu standardele naționale și internaționale în domeniul drepturilor omului.


Reamintim că activitatea Media Content Distribution, care deține Canal 5 și Maestro FM, a fost sistată temporar prin decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale, conform unui comunicat al Guvernului.

12
1
0
6
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?