Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1739

Judecătorii au admis demersul privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa lui Vladimir Plahotniuc

17 noi. 2022,, 17:52   Politică
1699 0

Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 17 noiembrie, că Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul acuzatorilor de stat privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”, transmite zgd.md.

Hotărîrea instanței poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, iar ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond, se menționează într-un comunicat al PA.

Procurorii au acuzat recent apărarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), oligarhul Vlad Plahotniuc, de tendințe de tergiversare a examinării demersului privind finalizarea urmăririi penale în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”, în lipsa lui Plahotniuc. Potrivit PA, avocații lui Plahotniuc au reușit să obțină, invocînd diverse motive, amînarea a șase ședințe de judecată în care instanța urma să dea acordul de finalizare a urmăririi penale.

PA a anunțat că pentru următoarea ședință, programată pentru joi, 17 noiembrie, procurorii au solicitat desemnarea unui avocat din oficiu.

Într-un comunicat de presă, PA a menționat că la 22 august 2022 a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc.


„Pe acest caz, a fost sesizată Curtea Constituțională printr-o cerere a avocaților, privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, iar la 29 septembrie 2022 Curtea a declarată inadmisibilă sesizarea nominalizată.

În consecință, au avut loc 6 ședințe de judecată, unde au fost înaintate, de către partea apărării, noi cereri de ridicarea a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare, cereri de strămutare a cauzei, ori cereri de amînare a ședințelor de judecată, iar procurorii au pledat constant pentru respingerea cererilor respective”, notează PA.

Ultima ședință de judecată a fost amînată din motivul neprezentării avocatului, astfel, potrivit PA, a fost solicitată desemnarea unui avocat din oficiu, pentru a putea continua examinarea demersului în ședința fixată la 17 noiembrie 2022, ora 15:30.

În cadrul acestui episod, pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”. Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci cînd Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий