Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Diacov va încerca să revigoreze centrul politic moldovenesc

25 aug. 2022,, 15:45   Politică
2816 0

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, încearcă să revigoreze și reformateze flancul politic de centru-dreapta al Republicii Moldova și intenționează să constituie un bloc politic de centru.

După cum scrie newsmaker.md, Dumitru Diacov intenționează să adune o rezervă regională de personal a PDM sub noi bannere politice. Fundația pentru Democrație și Progres condusă de acesta a organizat deja primele consultări cu reprezentanții partidelor neparlamentare la unul dintre centrele de agrement din Vadul-lui-Vody.

Evenimentul, intitulat „De la confruntare la dialog, de la dialog la cooperare, de la cooperare la progres”, a reunit peste 120 de invitați: reprezentanți ai partidelor neparlamentare, societatea civilă și aleșii locali. Printre participanți s-au numărat liderii Partidului Popular din Moldova, Partidul Schimbărilor, Partidul Dezvoltării și Unificarea Moldovei, partidele APCE, Democrație Acasă, Pro Moldova și Partidul Democrat. La eveniment au fost prezenți și zeci de primari, viceprimari, consilieri raionali, orășenești, comunali, rurali, 13 președinți de raioane, deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Majoritatea aleșilor locali, a spus Dumitru Diakov pentru NM, sînt foști și actuali membri ai echipei PDM.

Ideea de a aduna sub un singur acoperiș reprezentanți ai diferitelor partide, potrivit lui Diacov, a apărut astfel: „La sfîrșitul lunii iunie, socialiștii și democrații europeni [reprezentanții fracțiunii Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European – întrunește 33 de partide socialiste, social-democrate și muncitorești din țările UE]. Dintre politicieni s-au întîlnit doar cu mine, pe mulți îi cunosc. Au întrebat cine este partenerul lor politic în Moldova? Nimeni. A existat un Partid Democrat, era un membru asociat al [Alianței Progresiste], am avut o cooperare activă. Și apoi s-a dovedit că al doilea cel mai important partid european din Moldova nu are parteneri. Am promis că mă voi ocupa de asta. Și pentru a nu începe cu piciorul stîng, am decis să o fac în numele fundației, pentru că este mai ușor să invit pe toți la masa negocierilor.”

Diacov a mai menționat că Partidul Democrat a fost chiar puțin ofensat pentru că dînsul nu a coordonat aceste acțiuni cu conducerea partidului. „Avem nevoie de un centru politic, de stabilitate, trebuie să echilibrăm puțin situația politică din societate. Nu putem fi ținuți ostatici unei situații în care există două facțiuni care nu se pot suporta și nu vor putea niciodată să stea la aceeași masă. După cum spune experiența Partidului Democrat, întotdeauna am reușit să reținem emoțiile și să ne străduim să ajungem la compromisuri”, a explicat Diacov.


El a mai remarcat că nu urmărește careva funcții sau un loc într-o posibilă viitoare listă a centriștilor uniți. Și a spus că a reușit deja să discute cu mulți politicieni o posibilă unificare de forțe, adăugînd că niciunul dintre ei nu a respins din start această idee. Am vorbit cu [Renato] Usatîi, cu reprezentantul PLDM, cu Dinu Plînău de la Platforma DA, cu Ion Chicu, cu Stefan Gligor și alții”, a precizat Dumitru Diacov.

Potrivit acestuia, niciunul dintre politicienii care participă la discuție nu are o rețetă despre cum să implementeze o astfel de unificare a forțelor. „Nu pot să spun care dorințe vor prevala. Înțelegem că toate părțile pe care le-am menționat sînt într-o poziție dificilă, dacă nu deplorabilă. Nimeni nu are șansa să intre singur în parlament. Avem nevoie de lideri și idei proaspete. Vor reuși unii lideri de partid să renunțe la ambițiile lor? Nu știu”, a recunoscut Diacov.

Și a adăugat că, după planului său, un astfel de bloc politic ar trebui să fie oficializat deja către alegerile locale, și cu siguranță – cele prezidențiale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?