Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Eșanu: ”Schimbarea adevărată în societate trebuie să înceapă de la un larg dialog social”

17 apr. 20:00   Politică
1959 0

Schimbarea adevărată în societate trebuie să înceapă de la un larg dialog social cu privire la ce vrem noi să reprezinte Republica Moldova și cum noi vrem să atingem scopurile respective.

Declarația a fost făcută de fostul reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția Nicolae Eșanu, fost vice-ministru al justiției în cadrul unui interviu.

”Schimbarea adevărată în societate trebuie să înceapă de la un larg dialog social cu privire la ce vrem noi să reprezinte Republica Moldova și cum noi vrem să atingem scopurile respective. Atîta timp cît noi nu ne vom opri, nu vom discuta ci vom scoate la fiecare alegeri cîte o lozincă: ”Noi sîntem buni și deștepti, restul sînt proști și dușmani ai poporului” - nimic nu o să se schimbe.

Nimeni nu ne spune - Ce fel de educație vrem noi să avem? Chiar dacă e vectorul European, dar în Europa avem economii mai liberalizate, mai puțin liberalizate. Avem țări în care prioritate are transportul publici, în altele are transportul privat. Despre ce noi discutăm? Ce fel de sănătate o să avem? Ce fel de sistem de educație o să avem? De ce noi mereu abordăm o mîță în sac?”, a declarat Eșanu.

Totodată, acesta spune că crede că un astfel de dialog este posibil doar în condițiile în care fiecare din actorii politici ar renunța la ambiții și ar găsi puncte comune pentru binele societății.


”Problema este să identificăm forța motrice care o să pornească acest dialog. Responsabilitatea este enormă pentru cei care o să îl pornească. Eu sînt convins, pornind de la analizele academice, există deschidere aceasta numai că cu regret nu avem acea forță care să reușească să îi așeze la masa dialogului pe toți. Un dialog are șansă să reușească cînd cei care purced la acest dialog pornesc de la premisa că trebuie să renunțăm la propriile ambiții și să încercăm să identificăm lucrurile comune. Noi sîntem diferiți și o să rămînem diferiți, dar noi trebuie să înțelegem că există extrem de multe lucruri care sînt comune pentru toți, unde nu există nici o divergență”, a punctat Eșanu.

11
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?