X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Anticoruptie: Circuit financiar din contractele cu Moldtelecom către conturile unor companii conectate la Plahotniuc

2 iun. 2020,, 15:46   Politică
5041 0

Zeci de milioane de euro, provenind din licitațiile cu Moldtelecom, au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Cel puțin asta arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), publicată pe portalul anticorupție.md în 2 iunie.

Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. După pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vîndute, fie lichidate.

Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite și persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor (SPCSB) intrat în posesia Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în perioada 30 martie 2017–31 ianuarie 2019, SRL Bass Systems (în prezent, S&T IT Services) a cîștigat contracte în valoare de 818.740.000 de lei moldovenești (circa 41 milioane de euro) de la Moldtelecom.


În plus, Bass Systems a beneficiat de transferuri în valoare de 107.600.000 de lei (5,4 milioane de euro) de la Agenția Servicii Publice, Radiocomunicații, Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio.

Întregul articol îl puteți citi pe anticorupție.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?