Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova nu va permite instalarea a încă 3 turbine pe Nistru

16 sep. 2021,, 10:06   Societate
3403 7

După doi ani de pauză, Comisia Nistreană se va reuni, în octombrie, pentru a discuta despre activitatea Complexului Hidroenergetic de pe Nistru, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Un nou studiu realizat de o echipă de experţi independenţi arată că fluviul este tot mai afectat. sînt debite mai mici, apă mai poluată, dar şi lipsa biodiversităţii.

Autorităţile de la Chişinău spun că vor folosi studiul drept argument pentru a stabili un regulament clar de activitate a Hidrocentralei, iar proiectul ucrainenilor de a mai instala alte trei turbine nu va fi acceptat.

Experţii în domeniu spun că Complexul hidroenergetic a afectat calitatea apei, a florei şi faunei. Debitul maxim a fost redus cu aproape 30 la suta.

Specialiştii consideră că instalarea altor trei turbine de către autorităţile ucrainene ar afecta şi mai mult calitatea apei oferită Republicii Moldova. Autorităţile de la noi spun că nu vor permite acest lucru.


Ana Jeleapov, expert în hidrologie: „Resursele de apă continuă să descrească inclusiv şi pe teritoriul nostru şi către gura de vărsare, în total pierderile de apă se consideră a fi deja de 15 la sută. Soluţiile mai mult sînt de ordin tehnic, însă ele sînt şi costisitoare, dar ele trebuie să fie acceptate şi de către partea ucraineană”.

Radu Cazacu, expert Agenţia ''Apele Moldovei'': „La moment, dacă stopăm aşa cum este patru încă putem să ne implicăm, dar dacă vor construi 7, impactul va fi şi mai mare. Cel mai mare risc ar fi pierderile de apă”.

Activitatea hidrocentralei schimbă şi regimul termic al apei, care este cu pînă la 8 grade mai rece vara şi cu 5 grade mai caldă în sezonul rece.

Serghei Filipenco, expert hidrobiologie: „În perioada de vară creşte cu aproximativ 85 la sută vegetaţia în apele Nistrului, aceasta are un efect negativ asupra ecosistemului Nistrului, în primul rînd se micşorează habitatul peştilor.”

Viorel Miron, expert tehnic: „Aproximativ 300 de km de la acest baraj este lipsit de facilităţi turistice. Avem 100 de plaje care sînt scoase din circuit, avem peste 50 de insule care nu sînt deloc utilizate în scopuri turistice. Aproximativ 10 procente din această cantitate de suprafețe irigate abia funcţionează acuma. Tocmai datorită faptului că apa este rece”.

Iordanca Rodica Iordanov, secretar de stat Ministerul Mediului: „Cu acest studiu noi trebuie să intrăm în proces de negocieri. Este necesar să existe un regulament de funcţionare a nodului hidrologic. Mai mult ca atît, acest regulament trebuie în mod obligatoriu să prevadă şi modalitatea de monitorizare şi control oferit părţii Republica Moldova”.

Subiectul se află şi pe agenda de discuţii cu Uniunea Europeană. Chiar ieri, oficialii de la Comisia Europeană, prezenţi la Chişinău, au abordat problema.

Nicu Popescu, ministru de Externe al Republicii Moldova: „Vrem să aprofundăm integrarea cu UE şi în alte domenii, inclusiv în tot ce ţine de protecţia mediului înconjurător şi combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice. Am discutat şi necesitatea de a proteja rîul Nistru, care este o sursă crucială de apă potabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova.”

Ultima şedinţă de negociere a Acordului a avut loc în decembrie 2018, la Kiev. Comisia Nistreană nu a adoptat atunci nicio decizie. Statisticile arată că avem aproape 500 de metri cubi de apă pe an, pe cap de locuitor, ceea ce plasează Republica Moldova în categoria statelor cu deficit de apă.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?