COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Dezastru ecologic la Nistru. Costiuc: Este adevărat ce se întîmplă acolo

9 sep. 15:00   Societate
2132 3

În cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4, liderul Partidului ”Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a ținut să confirme producerea dezastrului ecologic ce are loc pe rîul Nistru.

Mai mult, politicianul a reamintit că vinovat de producerea acestei catastrofe s-ar face ex-premierul țării, Vlad Filat.

„Noi am vorbit la Naslavcea, am vorbit despre cel mai mare nod hidrografic, hidrologic. Nod pe care-l fac ucrainenii, îi locul 6 în lume, din 7 turbine dintre care 4 deja le-au instalat și le-au instalat după ce au fost făcute acorduri cu Republica Moldova, semnate de Vlad Filat. Aici este trădare națională (…), ăsta trebuie condamnat ca să avem dreptul să cerem renegocierea acordurilor cu Ucraina”, a menționat Costiuc, transmite Noi.md cu referire la Sinteza.org.

În context, politicianul a ținut să menționeze că, la momentul de față, toată albia rîului Nistru se colmatează, iar nivelul apei scade dramatic în unele sectoare ale acestuia.

„Noi avem un debit de apă pînă la construcțiile capitale pe care le-au făcut ucrainenii de cam 250.000 de metri cubi pe secundă. După ce apa a fost oprită pentru necesitățile centralei hidroenergetice, complexului hidroenergetic, pe rîul Nistru vin, acum, mai puțin de 100 de mii de metri cubi – asta înseamnă mai puțin de jumătate de apă. Toată albia rîului Nistru se colmatează, apa se strică. În anumite locuri, apa a ajuns de la 12 la 4 metri”, a mai spus Costiuc.


La fel, acesta a ținut să critice inacțiunea celor de la putere, în speță a președintelui Maia Sandu, care a întreprins mai multe vizite în Ucraina, însă care s-au soldat cu eșecuri și ignorarea autorităților din Ucraina de a rezolva problema existentă de pe rîul Nistru.

„Noi am rămas fără apă pe Nistru și îmi pare rău că vizita oficialilor de la Kiev nu a dat roade (…) Un oficial care a mers la Kiev trebuia să spună că trebuie discutată și problema ecologică, dezastrul ecologic de pe rîul Nistru. Nu am auzit un cuvînt. Autoritățile noastre nu au grijă de mediu, de rîul Nistru, de apa din care se alimentează Chișinăul și o jumătate de Moldova”, a conchis Vasile Costiuc.

Amintim că, zilnic, circa opt milioane de persoane din Moldova și Ucraina se alimentează cu apă potabilă care provine din rîul Nistru. Totuși, acești oameni riscă să rămînă fără apă potabilă, deoarece autoritățile din Ucraina intenționează să construiască şase hidrocentrale de-a lungul Nistrului. Potrivit experților moldoveni și ucraineni, mai multe baraje vor însemna dispariţia fluviului și transformarea lui într-un lanţ de bălți.

Conform ecologiștilor, la momentul de față sîntem în plină desfășurare a unui război ecologic.

Recent, un bărbat din Criuleni a mers la rîul Nistru pentru a pescui, însă a găsit rîul într-o stare dezastruoasă. Nistrul era practic secat, astfel că bărbatul, însoțit de cățelul său, a ajuns în mijlocul albiei de rîu. Imaginile șocante bărbatul le-a postat într-un grup de pe Facebook dedicat pescarilor.

„Apă nu-i. Numai nămol. Iaca sîntem la mijloc(…) Pește mort (…), tot înnămolit”, a descris bărbatul porțiunea rîului din acel perimetru.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X