X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Există riscul de inundații din cauza creșterii nivelului apei în rîul Nistru?

25 apr. 13:45   Societate
2076 0

Situația privind creșterea nivelului apei în rîul Nistru nu este critică.

O astfel de opinie a exprimat directorul adjunct al Apele Moldovei, Radu Cazacu, menționînd că în aval de lacul de acumulare din Dubăsari există o zona barată (ziduri artificiale făcute pentru a proteja terenurile agricole și localitățile de inundații) care poate reține 2800 de metri cubi de apă pe secundă, în timp ce acum volumul este de aproximativ 1200 de metri cubi pe secundă.

Potrivit lui Radu Cazacu, creșterea nivelului Nistrului se datorează funcționării centralei hidroelectrice Novodnestrovsk (două centrale electrice situate în regiunea Vinnița din Ucraina.

El a precizat că, din cauza atacurilor în masă asupra sistemului energetic al Ucrainei, unele centrale termice au fost scoase din funcțiune, iar pentru a compensa lipsa de energie electrică, autoritățile ucrainene au mărit încărcătura hidroenergetică. O situație similară se observă și la hidrocentralele situate pe alte rîuri din Ucraina.

Potrivit lui Radu Cazacu, în prezent nu există niciun risc din cauza creșterii nivelului rîului Nistru.


El crede că s-ar putea să fie inundate plajele din Soroca, Vadul-lui-Vodă sau din Tiraspol, dar nu există riscul de inundare a locuințelor.

"În anul 2020 a fost o inundație pe Nistru, atunci debitul apei era de 2.100 de metri cubi pe secundă, iar debitul în Dubăsari, unde se află hidrocentrala, era de 1.800 de metri cubi pe secundă. Acum acest indicator este de 1200 de metri cubi", a declarat directorul adjunct al Apele Moldovei, scrie newsmaker.md

De asemenea, el a menționat că există și avantaje în creșterea nivelului apei pe Nistru: aceasta are un impact pozitiv asupra reproducerii peștilor care are loc în prezent.

La rîndul său, ecologistul și directorul executiv al Eco-TIRAS, Ilia Trombițchi, a declarat că motivul creșterii apei în rîul Nistru sînt ploile prelungite.

"Lacul de acumulare de pe Nistru, cu un volum de 2,5 kilometri cubi, este aproape plin cu apă. Toate cele trei baraje (două la Novodnestrovsk și una la Dubăsari) lucrează în așa fel, încît să reducă probabilitatea de inundații. Volumul apei deja scade. Aici nu există o normă, totul depinde de precipitații", a conchis Ilia Trombițchi.

0
4
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?