COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Ministru al mediului: Extinderea ambițiilor hidroenergerice ale Ucrainei sînt îngrijorătoare

10 sep. 07:32   Societate
1404 15

Protecția fluviului Nistru este prioritatea Republicii Moldova în negocierile cu Ucraina atunci cînd este vorba despre intenția Kievului de a extinde complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc.

O spune ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, potrivit căreia negocierile cu partea ucraineană pe acest subiect sînt extrem de complicate, însă Chișinăul nu va ceda, în condițiile în care fluvial Nistru este principala sursă de apă a Republicii Moldova, notează IPN.

Potrivit Ministrului Mediului, lansarea de către Ucriana a celei de-a 4 turbine din complexul hidroenergetic de la Novodnestrovsc nu reprezintă o problemă crucială pentru nivelul apei fluviului Nistru și că îngrijorătoare ar fi extinderea ambițiilor hidroenergerice ale Ucrainei.

„Pe nodul hidroenergetic nistrean era planificat să fie construite 7 turbine. Volumul de apă cel mai mare este necesar pentru buna funcționare a următoarelor 3 turbine. Darea în exploatare a celei de-a 4 turbine nu schimbă situația actuală. Noi insistăm să fie instalat un punct de măsurare a nivelului apel la podul de la Naslavcea. Dar noi nu putem face lucrurile unilateral, trebuie să existe consens al ambelor părți. Negocierile nu sînt simple, dar ele există”, a spus Iuliana Cantaragiu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, următoarea ședință a comisiei nistrene, platformă pe care sînt analizate evoluțiile în cazul fluviului Nistru, urmează să aibă loc în luna octombrie. Cantaragiu spune că în timpul negocierilor cu partea ucraineană Chișinăul este preocupat de menținerea nivelului ridicat al apei și împiedicarea degradării ecosistemelor.


„În procesele de negociere pe noi ne interesează aspectele de funcționare a ecosistemelor fluviului Nistru, de protecție a lui. Negocierile sînt complexe, dar practica internațională arată că sînt negocieri care durează și 50 de ani a acordurilor internaționale cînd este vorba de rîuri transfrontaliere. Grație sprijinului Suediei a fost elaborat un studiu care ne arată care este impactul acestei hidrocentrale. Noi acceptăm ca acest nod hidroenergetic să funcționeze, dar să nu prejudicieze starea fluviului”, a spus Cantaragiu.

Încă în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk 4 turbine pentru producerea energiei electrice și planifică să mai instaleze încă 3. Cea de-a 4 turbină a fost lansată la sfîrșitul lunii august. Potrivit ecologiștilor, acțiunile părții ucrainene afectează calitatea apei fluviului, iar în cîțiva ani am putea asista chiar la secarea acestui fluviu. Fluviul Nistru asigură 70% din necesitățile de apă potabilă ale Republicii Moldova.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X