X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

The Times: Ce face armata lui Putin in Siria?

11 sep. 2015,, 19:00   Externe
10346 9

Foto: job.sbu.org

"Soldati in civil, tehnica militara furnizata pe ascuns, zboruri nocturne: actiunile Rusiei in Siria seamana cu etapele de inceput a operatiunii de anexare a Crimeei. Atunci, ca si acum, interventia s-a facut pe tacute si a fost preludiul destramarii politice a tarii", scrie The Times, comentand ultimele informatii legate de prezenta militara a Rusiei in Siria. Printre altele, Moscova a avertizat transportatorii aerieni in legatura cu desfasurarea unor exercitii navale, care vor implica tituri de rachete in largul apelor siriene.

Potrivit unei înştiinţari către navigatori, aşa-numitul NOTAM (Notice to Airmen), disponibial în baza de date a Administraţiei federale pentru aviaţie a SUA (FAA), aplicaţiile ruse au loc în perioada 8-17 septembrie, în zona situată între coasta Ciprului şi Siriei, la aproximativ 70 km vest de portul sirian Tartus, unde se află singurul punct logistic extern al marinei ruse. Piloţilor li s-a recomandat să fie mai atenţi în spaţiul aerian la est de Cipru, a adaugat postul de radio Eho Moskvî, subliniind ca Ministerul rus al apararii a refuzat orice comentarii pe aceasta tema.

Care sunt intentiile Rusiei? The Times sustine ca Moscova vrea sa divizeze Siria, asa cum a procedat cu Ucraina. "In urmatoarele sase luni va fi un joc in doua etape. Prima presupune franarea conflictului ucrainean, cu inghetarea principalelui lui directii, pentru a-l putea reaprinde in orice moment", detaliaza autorul articolului. Rusia va trece, apoi, la faza urmatoare, si anume "lansarea unei colaborari cu Siria. La Adunarea generala a ONU, ea va fi prezentata ca o incercare de a rezolva cauza crizei imigrantilor, care au luat cu asalt Europa in ultimele luni", sustine publicatia citata, in opinia careia unele tari europene vor crede aceasta explicatie, dar nu si scepticii, pentru care, promisiunea de remediere a raului va fi o noua capcana.

Citand surse concordante, dar anonime, presa rusa scrie, in context, ca in Siria, militarii rusi ii ajuta pe colegii lor sa invete arta razboiului. "Ei nu au idee despre ceea ce inseamna a lupta pentru Patrie, pentru Asad. Soldatul obisnuit spune asa: atata timp cat razboiul nu i-a afectat casa, el ramane indiferent". In plus, detaliaza sursele publicatiei Gazeta.ru, militarii sirieni sunt indrumati cum sa foloseasca sistemele de aparare aeriana, furnizata de Moscova inca din vremurile sovietie. Este vorba de sistemele Buk-M2E si Pantsyr-S1, precum si alte instalatii. Pe de alta parte, analistul german Hans-Henning Schröder nu crede ca rusii " se vor implica direct in operatiunile militare din Siria". Kremlinul, explica expertul in paginile ziarului Tagesanzeiger, "a fost consecvent in politica promovata in privinta Siriei, sustinand regimul Asad de la bun inceput (,,,) Iar acum exista pericolul ca gruparea Statul Islamic sa castige teren, devenind un pericol real chiar si pentru Rusia", este de parare analistul german.

Daca, totusi, Moscova isi va trimite trupele in Siria, desi este greu de crezut, acest lucru nu va opri razboiul. Dimpotriva, va agrava si mai mult lucrurile. "Iata de ce nu cred ca, in momentul de fata, partea rusa intentioneaza utilizarea fortei armate in mod unilateral. Practic, ar insemna ca se amestece intr-un razboi cu final necunoscut. Nu, rusii nu vor merge la un asemenea risc", considera Hans-Henning Schroder.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?