Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

BNM - deponenţii BEM îşi pot retrage depozitele şi procentele fără restricţii

18 aug. 2015,, 13:00   Economie
3629 1
Foto: bem.md
Deponenţii Băncii de Economii (BEM) îşi pot retrage banii fără restricţii. Potrivit agenţiei "Infotag", despre aceasta se vorbeşte în comunicatul Băncii Naţionale (BNM), care explică procedura lichidării BEM.

"Lichidarea silită a unei bănci este un proces complex, care durează mai mulţi ani. Acest proces începe cu retragerea licenţei băncii, moment în care lichidatorul preia gestiunea băncii. O bancă aflată în lichidare silită nu are dreptul să efectueze activităţi bancare, cu excepţia celor de recuperare a activelor, inclusiv a creditelor şi de vînzare a activelor, inclusiv a gajului luat în posesie. În baza mijloacelor colectate în urma acestui proces, lichidatorul achită obligaţiile băncii aflate în lichidare silită, în conformitate cu legislaţia în vigoare", se menţionează în comunicat.

BNM precizează că "Din momentul instituirii administrării speciale la Banca de Economii, banca rambursează depozitele persoanelor fizice şi juridice doar din resursele primite de la BNM sub forma de credite de urgenţă. La data de 12 august 2015, Banca de Economii are datorii faţă de BNM în sumă de 8,67 miliarde lei".

"Pînă la retragerea licenţei resursele vor fi transferate la alte bănci comerciale. Orice deponent (cu excepţia persoanelor afiliate băncii) are acces nelimitat la depozitele sale şi poate retrage, cînd doreşte, depozitul şi/sau dobînda aferentă de la Banca de Economii S.A., în conformitate cu prevederile contractului de depozit încheiat cu banca. Depozitele care nu vor fi retrase de către deponenţi de la Banca de Economii S.A., vor fi transmise la alte bănci înainte de retragerea licenţei acesteia, în condiţiile contractuale existente", se vorbeşte în nota explicativă a BNM.

Transferul depozitelor persoanelor fizice şi juridice către alte bănci presupune transferul mijloacelor deţinute de fiecare deponent, persoană fizică şi juridică, în conturile pe care le deţine la Banca de Economii, la o altă bancă pe numele acestuia în aceleaşi condiţii ale contractului existent. În baza legislaţiei în vigoare nu este necesar acordul titularului de depozit, pentru a transfera depozitul său la o altă bancă.

Se planifică transferarea tuturor depozitelor Banca de Economii dintr-o anumită localitate/filială la o altă bancă. Informaţia de transferare va fi transmisă societăţii prin sursele mass-media. De asemenea, informaţia va fi accesibilă la filialele/agenţiile Băncii de Economii, unde a fost deschis depozitul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?