X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

AIE-3 nu are un plan de acţiuni pentru dezgheţarea asistenţei financiare din partea FMI

29 iul. 2015,, 09:50   Economie
2475 0
У АЕИ-3 нет плана размораживания финансовой поддержки со стороны МВФ
Foto: forexaw.com
Alianţa pentru Integrare Europeană – 3 (AIE-3) nu a pregătit un plan de acţiuni pentru dezgheţarea asistenţei financiare din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale (BM), consideră fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă. Acesta a spus marţi, la prezentarea studiului Centrului Expert-GRUP "Pericolele îngheţării asistenţei financiare externe pentru RM şi priorităţi de politici", că Moldova trebuie să vină cu propuneri pentru problemele din sectorul bancar şi garanţiile Guvernului, relatează NOI.md.

"Oamenilor trebuie să le fie clar că doar vizita reprezentanţilor FMI nu va rezolva problema. Autorităţile trebuie să prezinte soluţii înainte ca misiunea FMI să sosească. Avem o agendă foarte mare, pentru care, intuiesc, autorităţile noastre nu au soluţii", a menţionat expertul.

Directorul de program al Centrului analitic independent Expert-GRUP, fostul ministru al Finanţelor şi autorul studiului, Veaceslav Negruţa, a spus că relaţiile cu FMI, UE, BM şi cu alţi parteneri nu sînt îngheţate.

"Relaţiile sînt relativ active, este suspendată doar finanţarea unor pachete financiare, care iniţial au fost angajate pentru bugetul de stat din 2015. În privinţa FMI, pot spune că o vizită a Misiunii nu este posibilă mai devreme de 15 septembrie, din motive tehnice. Totuşi, Moldova trebuie să aibă un plan de acţiuni şi reforme agreate", a menţionat el.

Negruța a subliniat că pentru rezolvarea problemelor din sistemul bancar trebuie formulate opţiuni şi prezentate Băncii Naţionale şi partenerilor din acest domeniu – FMI şi BM.

"Aceşti parteneri deja au formulat unele opţiuni şi rămîne doar să se decidă soarta celor trei bănci aflate sub administrare specială şi a celor trei bănci sub supraveghere specială. Banca Naţională trebuie să prezinte riscurile care există şi cum pot fi depăşite, pentru ca noi să ştim că deciziile care vor fi luate nu sînt politice, dar bazate pe profesionalism şi proceduri economico-financiare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?