X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

CEC obligă mai multe partide să dea în bugetul de stat peste jumătate de milion de lei

29 mai. 17:01   Politică
2878 0

Mai multe partide au fost somate de Comisia Electorală Centrală (CEC), inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), să verse în bugetul de stat sumele de banii primite contrar prevederilor legale. Este vorba despre peste jumătate de milion de lei.

În ședința de marți, 28 mai, CEC a aprobat o hotărîre cu privire la exercitarea atribuției de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul II al anului 2023.

Astfel, PAS a fost atenționat asupra obligației de a respecta art. 311 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 – încălcarea prevederilor privind donațiile și cotizațiile de membru, și a fost somat să verse în bugetul de stat suma totală de 370 000 de lei primită contrar prevederilor legale de la persoanele juridice: S.R.L. CASA LEMNULUI, S.R.L. HEGEMON GRUP, S.R.L. VALENIS-TRANS, S.R.L. CONTABIL-CONSULT , S.R.L. ANTURAJ NOU. Mai exact, partidul de guvernămînt a încasat donații de la persoane juridice care la data efectuării donației aveau datorii restante la bugetul public național mai vechi de 60 zile.

Din același motiv, partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a fost somat să verse în bugetul de stat suma totală de 77 000 de lei primită contrar prevederilor legale de la persoanele juridice S.R.L. FAUNUS-VLADNIC, S.R.L. FAUNUS-PRIMS și S.A. C.A GENERAL ASIGURĂRI.

Totodată, CEC a constatat că CA GENERAL ASIGURĂRI S.A., deținînd, conform portalului Agenției Achiziții Publice, cinci contracte de achiziții publice, semnate în perioada 22 februarie 2022 – 25 septembrie 2023 cu sume ce variază între 321 148,80 lei și 45 000,00 lei, a virat la 5 iulie 2023 și, respectiv, 19 septembrie 2023 către CUB mijloace financiare sub formă de donații în valoare de 25 000 de lei și, respectiv, 20 000 de lei.


Partidul Național Moldovenesc (PNM), condus de Dragoș Galbur, a fost somat să verse în bugetul de stat suma de 65 000 de lei primită contrar prevederilor legale de la Galbur. PNM a indicat în rubrica „Donații de la persoane fizice” trei donații în numerar de la președitele său, în mărime totală de 65 000 de lei, fiind constatată depășirea plafonului admis al donației în numerar cu 53 300 de lei. Reprezentanții formațiunii politici au susținut că suma de bani „nu sînt o donație, ci un împrumut acordat partidului de către Dragoș Galbur în baza unui contract de împrumut”.

Liga Orașelor și Comunelor a fost atenționată asupra obligației de a respecta art. 311 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 și somată să verse în bugetul de stat suma de 35 000 de lei primită contrar prevederilor legale de la persoana juridică LEADER ENERGY GROUP S.R.L.. Compania avea datorii restante la bugetul public național mai vechi de 60 zile la data efectuării donației.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) urmează să verse în bugetul de stat suma de 6 789 de lei primită contrar prevederilor legale de la persoana fizică Nicolai Rusol, deputat în Parlament, a cotizat repetat cu aceeași sumă în numerar în mărime totală de 18 489 de lei, astfel depășind plafonul cotizației în numerar cu 6 789 de lei.

Alte formațiuni politice încă urmează să prezinte raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul II al anului 2023:

Partidul Socialist din Moldova;

Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii

Partidul Social Democrat;

PARTIDUL POLITIC NOUA OPŢIUNE ISTORICĂ;

Partidul Politic „Partidul Popular Democrat din Moldova”;

Partidul ”Moldova Unită – Eдиная Молдова”;

Partidul Conservator;

Partidul Regiunilor din Moldova;

Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei;

Partidul Politic Mișcarea Reformei Sociale;

Partidul Politic „VICTORIE”.

2
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав