Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Procurorul general: „tranzacția privind Banca de Economii nu a fost atacată nici până acum de reprezentanții statului”

18 oct. 2014,, 11:00   Societate
3606 0
Foto: noi.md
Tranzacția de vânzare a acțiunilor Băncii de Economii nu a fost atacată nici până acum de către reprezentanții statului, a declarat Procurorul General, Corneliu Gurin, într-un interviu acordat portalului enews.md.

Potrivit agenției „Infotag”, Gurin a spus că furtul urma să fie declarat de proprietar, adică statul și acționarii; trebuia să fie prezentată informația despre ce anume s-a furat. „Noi nu avem declarații întocmite în modul cuvenit, tranzacția de vânzare a acțiunilor nu a fost atacată. Iar parlamentul, autoritatea reprezentativă supremă a Moldovei, a confirmat tranzacția de emisiune prin hotărârea nr. 227 din 03.10.2013”, a amintit el.

Conform spuselor lui Gurin, dosarele intentate fostei conduceri a Băncii de Economii, acuzate de încălcarea procedurilor de acordare a creditelor în anii 2010-2012, se află în instanța de judecată, iar recent „alte câteva dosare de sustragere a unor fonduri bancare, intentate conducătorilor subdiviziunilor locale ale băncii, au fost trimise în instanță”.

Referindu-se la subiectul cu spălarea unor bani din Rusia prin intermediul băncilor moldovenești, Procurorul General a explicat că primele cazuri au fost înregistrate încă în anul 2010. „Posibil că atunci avea loc testarea schemei. Noi le-am solicitat colegilor ruși să ne acorde ajutor, dar nu ni s-a răspuns la solicitare, fiind invocată insuficiența informațiilor pe care le-am prezentat”, a informat funcționarul.

Gurin a adăugat că spălarea banilor este consecința altei infracțiuni, bunăoară, de neachitare a impozitelor.

„Noi însă nu deținem probe suficiente că banii transferați prin bănci moldovenești au fost obținuți pe cale ilegală. Judecătorii Curții Supreme de Justiție au verificat dosarele civile referitoare la aceste transferuri. S-a constatat că unele decizii au fost emise legal de judecători, nu au fost anulate nici până acum, dar există și verdicte falsificate. Azi, așteptăm informații de la colegii din țările Uniunii Europene, privind faptele de transfer al banilor în conturi offshore”, a mai spus Procurorul General.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?