Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4034

Ce spune Ion Munteanu despre noul concurs pentru șefia procuraturii Generale

22 apr. 22:05   Societate
2513 0

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a declarat că deocamdată nu este hotărît dacă își va depune candidatura în noul concurs pentru șefia procuraturii Generale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În Profunzime, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Eu nu am decis cu certitudine dacă o să candidez sau nu pentru acest concurs. Urmează să îmi rearanjez gîndurile pînă la termenul limită. Decizia mea depinde, inclusiv, dacă mai sînt și alți candidați la acest concurs. În cazul în care o să constat că sînt candidați, care pe bune pot să își asume această funcție și ar putea gestiona situația la moment, posibil să optez în continuare pentru funcția de judecător la CSJ. Sper că o să văd mai mulți candidați la acest concurs”, a declarat Ion Munteanu.

Concursul anterior pentru funcția de Procuror General a fost anulat și s-a soldat cu scandal. Decizia a fost luată de membrii CSP, în cadrul ședinței de miercuri, 28 februarie 2024, și anunțată public de președintele Consiliului, Dumitru Obadă.

Evaluarea procuroarei Olesea Vîrlan a dus la anularea concursului de numire. Ea îl notase pe șeful interimar al Procuraturii General, Ion Munteanu, cu 3,5, apoi afirma că „s-au strecurat greșeli” și punctajul ar fi trebuit să constituie 8,5.


Olesea Vîrlan a fost investigată de către Procuratura Anticorupție, care a constatat că ar fi comis abuz de putere, riscă amendă de pînă la 4500 de lei, dar și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pentru o perioadă de pînă la un an.

Conform procurorilor anticorupție, Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul lui Andrei Roșca, care ar fi vrut să se răzbune pe Ion Munteanu, pentru că nu a primit funcția de adjunct al procurorului general.

Pe 19 martie 2024, procurorul general interimar a semnat ordinul de eliberare, conform cererii de demisie, a Olesei Vîrlan.

Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general. Potențialii candidați pot depune dosarele pînă pe 15 mai.

1
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?