X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Mihail Formuzal: Din garda populară vor face parte bărbaţi de 50-60 de ani, a căror sarcină va fi paza satelor şi oraşelor

12 iun. 2014,, 10:20   Societate
3777 1
Foto: tribuna.md
„Din gărzile populare formate în Găgăuzia vor face parte bărbaţi de 50-60 de ani, ale căror sarcină va fi paza satelor şi oraşelor în care locuiesc”, a comunicat agenției "Infotag" başcanul autonomiei, Mihail Formuzal.

Potrivit lui, gărzile, create din locuitori ai autonomiei, sînt organizate în conformitate cu Legea cu privire la gărzile populare.

"Nici un pic nu am deviat de la legislaţie. Scopul gărzilor este asigurarea prin forţele populare a pazei localităţilor noastre. Voi aduce un exemplu. Un cunoscut din satul Tomai, din cauza faptului că noi, autoritățile, nu sîntem în stare să-i asigurăm un salariu decent ca specialist, este nevoit să plece la Moscova, la muncă. Iar în acest răstimp casa lui de trei ori a fost jefuită. Iar acum spuneţi-mi – este oare în stare un poliţist de sector să patruleze un sat cu 5-10 mii de locuitori?", a pus o întrebare retorică başcanul, menţionînd că "militanţii sînt instruiţi nu în Găgăuzia, ci la Chişinău şi sînt trimişi să facă dezordine în autonomie".

"Gardienii noştri au sarcina, în primul rînd, să asigure protecţia bătrînilor şi femeilor, care deseori rămîn fără bărbaţi, care sînt nevoiţi să plece peste hotare. Pînă la mijlocul anului curent, în Găgăuzia sînt 700 de dosare penale, în timp ce în perioada sovietică, anual se intentau 60-70 de dosare. Aceasta este dovada protecţiei scăzute a populaţiei şi întrebare faţă de calitatea activităţii organelor de drept", consideră başcanul.

Vorbind despre numărul gardienilor, el a spus că în total pe regiune vor fi sute, dar nu mii, iar unica armă a lor va fi brasarda.

"În occident aceşti oameni – social activi– sînt numiţi „voluntari”. Iar politicienii din Chişinău îi numesc pe găgăuzi "separatişti". Faceţi singuri concluziile, cine este corect în această situaţie şi cine "joacă propriul joc", a încheiat Formuzal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?