Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Va fi triplat numărul de specialiști în domeniul protecției copiilor

22 apr. 17:45   Societate
1743 0

Începînd cu această lună, numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat, de la 46 de specialiști la 150 pe toată țara.

La sfîrșitul anului trecut, în țară erau peste 20 de mii de copii aflați în situații de risc. Autoritățile recunosc că există foarte mulți copii în situații dificile pe care sistemul nu-i vede, iar cazul fetei de 11 ani care a născut în ianuarie 2024 este un exemplu în acest sens, notează Noi.md cu referire la IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că în prezent în prima linie sînt 46 de specialiști în protecția drepturilor copiilor, dar pentru a oferi un nivel adecvat de suport și protecție sînt necesari cel puțin 300 de specialiști în toată țara..

„La sfîrșitul anului 2023 erau aproximativ 20 de mii de copii în situații de risc. Nu se cunoaște care este progresul sistemului în raport cu acești copii. În acest an urmează să fie implementat un sistem informațional de management de caz, în care se vor regăsi toți copiii aflați în situații de risc. Se va institui managementul de caz în acest sistem unificat. Va exista o analiză detaliată a nevoilor, a cauzelor pentru care acest copil să afle în situație dificilă și vom avea un plan individual pentru fiecare. De asemenea, vom putea măsura progresul în ajutorarea copilului”, explică ministru.

Potrivit lui, MMPS, împreună cu UNICEF, au mobilizat circa 40 de milioane de lei pentru a oferi acel sprijin familial pentru circa 15 mii de copii aflați în situații de risc. Din acești bani se va finanța o parte din măsurile de suport. Totodată, în fiecare lună se va evalua progresul în fiecare caz.


De asemenea, vor fi acțiuni pentru identificarea copiilor aflați în situații dificile. Media pe țară arată că 39 din o mie de copii se află în situații de risc, însă variația între raioane este foarte mare. Și acest fapt denotă că există foarte mulți copii în situații de risc pe care sistemul nu-i vede.

Alexei Buzu a reamintit despre telefonul copilului: 116 111, la care anul trecut au fost înregistrate 4.200 de apeluri. Potrivit lui, la numărul de copii care se află în situații de risc numărul apelurilor trebuie să fie mult mai mare.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?