X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Adunarea Populară de la Comrat se opune reorganizării instanțelor judecătorești din autonomia găgăuză

20 apr. 15:20   Politică
3324 0

Adunarea Populară de la Comrat solicită autorităților centrale să renunțe la reorganizarea și redistribuirea instanțelor judecătorești din autonomia găgăuză. Subiectul a stîrnit discuții aprinse în ședința de ieri a aleșilor regionali.

Vicepreședintele Adunării Populare. Gheorghe Leiciu, a criticat amendamentele privind reorganizarea instanțelor din toată țara, votate în prima lectură, săptămîna trecută, transmite Moldova1.

„Acest proiect de lege, prin modificarea legii cu privire la sistemul judiciar și reorganizarea instanțelor judecătorești, prevede lichidarea Curții de Apel Comrat și formarea în loc a filialei provizorii a Curții de Apel Sud, cu sediul Cahul, precum și lichidarea oficiilor judecătorești din Ceadîr-Lunga și Vulcănești, cu dezlipirea de la autonomie a tuturor localităților raionului Vulcănești cu încadrarea lor în jurisdicția Cahulului”.

Subiectul a stîrnit discuții aprinse. La un moment dat, deputatul Leonid Kiosia l-a invitat pe colegul său Grigori Diulgher să continue dezbaterea în hol.

Disputa s-a încheiat fără incidente. Membrii Adunării Populare și-au reiterat propunerea de a lăsa sub jurisdicție locală instanțele judecătorești din autonomie și au aprobat un apel către autoritățile de la Chișinău.


„În acest sens, facem apel la deputații în Parlament să țină cont de opiniile și nevoile locuitorilor autonomiei și să nu lichideze instanțele care funcționează pe teritoriul autonomiei, în același timp, facem apel la președinte să nu promulge această lege neconstituțională”, a spus Gheorghe Leiciu, vicepreședinte al APG.

Unii aleși regionali au pus la îndoială eficiența apelului.

„În ceea ce privește plățile de TVA, am bătut la toate ușile, ne-am întîlnit cu autorii proiectului de lege, dar nu am găsit înțelegere nicăieri și cred că pentru a obține un rezultat, trebuie să pregătim un apel la Curtea Constituțională pentru a contesta aceste modificări”, a specificat Elena Iurenco, membră APG.

Guvernul a declarat anterior că reorganizarea instanțelor judecătorești ar reduce costurile și volumul de muncă al judecătorilor. Revizuirea a luat în considerare populația regiunilor și volumul de muncă al magistraților. În dezbaterile parlamentare, deputații din grupul Șor au spus că vor contesta la Curtea Constituțională noile prevederi.

20
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?