Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Un deputat rus nu exclude faptul că în curînd Rusia va trebui „să-i salveze pe conaţionalii săi din Transnistria”

26 mai. 2014,, 12:55   Societate
5974 11
Foto: skpkpss.ru
„Dacă în luna noiembrie nu se va reuşi învingerea forţelor prooccidentale din Moldova, în curînd vom fi nevoiţi să-i salvăm pe cetăţenii noştri din Transnistria astfel cum am fost nevoiţi să o facem în august 2008 în Osetia de Sud”, a declarat într-o şedinţă plenară a Dumei de Stat, de la sfîrşitul săptămînii trecute, deputatul comunist Kazbek Taisaev, care i-a îndemnat pe legislatorii ruşi "să nu admită o astfel de evoluţie a evenimentelor".

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul a propus "anticiparea acestui pericol, apărarea populaţiei transnistrene, revendicarea drepturilor şi libertăţilor acesteia", adăugînd că pentru aceasta "trebuie realizat un complex de măsuri concrete de susţinere a RMN, accelerare a integrării social-economice, politice a RMN în Federaţia Rusă".

În opinia comunistului, Transnistria se află într-un "cleşte: pe de o parte, junta cuprinsă de turbare de la Kiev, iar pe de alta – autorităţile moldoveneşti proromâne".

"Aderarea acestor state la Uniunea Europeană va însemna faptul că tînăra republică va ajunge dependentă de Occident, care va tinde să creeze în această regiune un nou cap de pod, care ameninţă interesele strategice ale Rusiei. Azi, Transnistria are nevoie de apărare ca nimeni altul. Şi nimeni, în afară de noi, nu poate ajuta tînăra republică", a afirmat deputatul din Partidul Comunist al Federaţiei Ruse.

Conform spuselor sale, în Moldova doar Partidul Comuniştilor este capabil să oprească "procesele de integrare dăunătoare, deci să ajute poporul transnistrean să arunce de pe gîtul său laţul economic, umanitar, social, juridic".

În acest context, Taisaev a chemat Duma de Stat să-şi orienteze mai activ activitatea spre cooperarea cu forţele politice sănătoase, reprezentate prin echipa lui Vladimir Voronin.

El s-a referit şi la rolul important al vicepreşedintelui Guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Rogozin în apropierea de RMN, recunoscînd faptul că Rusia, "în ultimul timp, s-a întors cu faţa spre problemele Transnistriei".

"RMN se confruntă cu probleme serioase. Acestea sînt problemele noastre comune. Pentru că pe pămîntul transnistrean locuiesc circa 180 de mii de cetăţeni ai noştri şi aceasta este cea mai mare diasporă a Rusiei peste hotare", a reiterat deputatul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?