X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Formuzal: În Găgăuzia PD oferă „protecție” unor criminali (VIDEO)

5 dec. 2013,, 12:32   Societate
4986 0
Foto: noi.md
„Partidul Democrat nu este o forță politică, ci o grupare politică, un pericol pentru existența statului și securitatea fiecărui cetățean”, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Liderul de la Comrat a comunicat că, pe 3 decembrie, a transmis Procuraturii Generale materiale care demonstrează că unii foști și actuali funcționari de rang înalt din Găgăuzia au comis ilegalități și au legătură cu lumea criminală.

„Funcționari de stat importanți din autonomie au purtat negocieri cu persoane condamnate la termene mari de detenție, le-au oferit asistență juridică, inclusiv privind transferarea unor condamnați din alte țări pe teritoriul Moldovei. Din materialele transmise procuraturii reiese că aceste acțiuni au fost coordonate inclusiv de președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, și fostul președinte al raionului Vulcănești, Serghei Cernev. În această activitate criminală sînt implicați, de asemenea, angajați ai sistemului penitenciar din Moldova, inclusiv șeful închisorii”, a menționat bașcanul.

Potrivit lui Formuzal, informația respectivă denotă că persoanele menționate fac uz de relațiile lor cu lumea criminală pentru a lupta cu oponenții politici. „Pe exemplul Găgăuziei pot constata cu toată responsabilitatea că liderii și reprezentanții PD se află în strînsă legătură cu grupările criminale, completîndu-se reciproc. În prezent, în Găgăuzia cea mai bună protecție față de organele de drept pentru crimele comise este aderarea la PD. Este suficient să devii activist al acestui partid și criminalul are asigurată protecția din partea procuraturii și structurilor de forță”, a declarat bașcanul.

„Locuitorii Găgăuziei, la fel ca locuitorii întregii Moldove, au obosit de criminalitatea care este comisă sub acoperirea instituțiilor de stat”, a menționat liderul de la Comrat. În opinia lui Formuzal, pentru a înlătura riscurile pentru securitatea publică, este necesar de inițiat consultări între diferite forțe politice și reprezentanții societății civile pentru a uni eforturile împotriva criminalizării puterii în Moldova. În acest sens, Formuzal consideră că PD trebuie lipsită de control asupra instituțiilor de stat, inclusiv prin depolitizarea organelor procuraturii. De asemenea, bașcanul se pronunță pentru elaborarea unor garanții de neadmitere a revenirii „criminalității democratice la putere”, deoarece „tumoarea malignă sub denumirea PD, care a afectat statul moldovenesc, trebuie înlăturată cît mai operativ”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?