X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Başcanul Găgăuziei a declarat că iniţiativa sa privind referendumul nu poartă un caracter antieuropean

4 oct. 2013,, 11:57   Societate
2121 2
Foto: tribuna.md
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a dezminţit afirmaţiile potrivit cărora iniţiativa sa de desfăşurare în autonomie a unui referendum consultativ în problema definirii vectorului de politică externă a Republicii Moldova ar purta un caracter antieuropean. Despre aceasta se arată în textul declaraţiei başcanului, remise agenţiei "Infotag".

Formuzal subliniază faptul că iniţiativa sa "nu urmăreşte scopul de a impune Moldovei un curs anumit de politică externă". Bașcanul Găgăuziei afirmă că doar pe parcursul ultimei săptămîni în Găgăuzia au avut loc mai multe mitinguri la care cetăţenii au discutat despre vectorul de politică externă a Moldovei.

"La cetăţeni s-au acumulat întrebări referitoare la cursul politic al ţării şi în condiţiile în care ei nu obţin răspunsuri, nemulţumirea lor creşte. În condiţiile create referendumul consultativ este pentru cetăţeni metoda legală şi cea mai optimă de a se exprima în problema actuală pentru ei. Refuzarea acestei posibilităţi locuitorilor va însemna creşterea continuă a revoltei sociale şi provocarea destabilizării politice", apreciază Formuzal.

Başcanul mai subliniază că Găgăuzia "nu intenţionează să-i dicteze Republicii Moldova cursul după care trebuie să se dezvolte". "Găgăuzia, ca parte integrantă a ţării noastre comune, nu doreşte decît să participe la elaborarea politici externe a statului. Şi dacă poporul nostru doreşte să-şi exprime voinţa, eu sînt obligat să-i creez această posibilitate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Şi niciun funcţionar nu îmi poate interzice acest lucru", a subliniat conducătorul autonomiei găgăuze.

Formuzal i-a criticat pe jurnaliştii moldoveni care "au furnizat societăţii o informaţie denaturată şi care şi-au făcut publice concluziile fără să fi luat cunoştinţă de detaliile iniţiativei". El a lansat critici şi la adresa preşedintelui ţării şi a prim-ministrului care "şi-au întemeiat raţionamentele critice pe aceste încheieri ale jurnaliştilor neconştiincioşi".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?