Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

În Moldova va fi creată o bază de date comună pentru prevenirea crimelor organizate

21 aug. 2013,, 12:27   Societate
2709 0
Foto: jurnal.md
În Moldova va fi creată o bază de date comună pentru prevenirea crimelor organizate. Decizia respectivă a fost aprobată în cadrul Consiliului Naţional al activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate, prezidat de premierul Iurie Leancă.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, baza de date comună va conţine informaţii ce vor ajuta la prevenirea crimelor organizate, la care vor avea acces organele de drept şi de urmările penală. Potrivit membrilor Consiliului, sistemul informaţional integrat automatizat va permite analiza şi planificarea măsurilor de prevenire, asistenţă, investigare şi diferirea justiţiei a celor care săvîrşesc infracţiuni.

Concepţia sistemului informaţional urmează să fie elaborată pînă în luna octombrie. Grupul de lucru responsabil de elaborarea concepţiei va fi format din specialişti de la un şir de ministere.

De asemenea, a fost format grupul de lucru specializat în monitorizarea permanentă a aplicării legislaţiei, cercetarea formelor de manifestare şi tendinţelor criminalităţii organizate şi elaborarea soluţiilor privind controlul asupra acestui fenomen.

Potrivit premierului, membrilor grupurilor de lucru "le revine rol important şi anume cel de îmbunătăţire a eforturilor în lupta cu criminalitatea organizată, dar şi de ajustare a legislaţiei la standardele Uniunii Europene".

În cadrul şedinţei a fost analizată, de asemenea, necesitatea extinderii cadrului legal care se referă la confiscarea şi sechestrarea bunurilor obţinute ilegal şi evoluţiile în vederea combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Notă informativă: Consiliul Naţional al activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii organizate a fost creat la 4 mai 2012. Acesta asigură cooperarea multidimensională a structurilor responsabile de menţinerea ordinii de drept: Procuratura Generală, MAI, CNA, SIS şi a celor care promovează politica socială a statului: Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?