Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

În Moldova a fost observat un fenomen natural neobișnuit

11 mai. 08:11   Societate
12281 0

Locuitorii din Moldova și din alte țări au observat cu o zi înainte un fenomen natural neobișnuit, pe care unii l-au numit aurora boreală, iar alții o furtună geomagnetică.

În orice caz, a fost un fenomen natural extraordinar de frumos, care a fost observat în toată țara, în nord, în sud, în centru, la Chișinău.

Dar a fost mai pronunțat în nordul țării, în raionul Rîșcani. În unele locuri, cerul a devenit complet roșu. Iar în unele zone, strălucirea se joacă cu tonuri roz. Arată atît magic, cît și sinistru.

Utilizatorii rețelei au postat online imaginile uimitoare, menționînd că niciodată nu s-au gîndit sau nu au visat să vadă așa ceva în Chișinău și în alte orașe și sate.

De remarcat faptul că luminile nordice, sau polare, apar în regiunile circumpolare în timpul perioadelor de activitate geomagnetică, adică atunci cînd cîmpul magnetic al Pămîntului, care are de obicei forma unui dipol, este perturbat de activitatea solară, în special de schimbarea vîntului solar sau de ejecțiile de masă provenite de la Soare. Se întîmplă ca Pămîntul să cadă în sectorul de flux de vînt solar de mare viteză, care provine din găurile coronale de pe Soare.


Acest lucru duce, de asemenea, la perturbări ale cîmpului magnetic al Pămîntului și se caracterizează printr-o activitate geomagnetică ridicată sau prin furtuni magnetice. Magnetosfera conține particule de mare energie care umplu așa-numitele centuri de radiații, care sînt bucle (arcuri) magnetice situate la o anumită distanță de suprafața Pămîntului.

13
1
0
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?