Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Candidații la admitere aleg specialități prestigioase, dar nesolicitate (VIDEO)

16 iul. 2013,, 13:48   Societate
4894 0
Foto: jurnal.md
Universitățile din Moldova au fost asaltate de absolvenți de liceu. În acest an, pentru prima dată, candidații pot depune copiile actelor concomitent în mai multe universități și la mai multe facultăți. Este necesară prezentarea unei copii a diplomei de bacalaureat, iar pînă la 3 august vor trebui să prezinte documentele originale la facultatea pe care au ales-o în ultimă instanță.

De mare cerere printre candidații la admitere în R.Moldova se bucură specialități ca dreptul, economia, jurnalismul, stomatologia, dar și relații internaționale. Contractul de studii la aceste specialități este, de asemenea, cel mai scump.

Tinerii spun că își aleg facultatea independent de cerere și perspective. Unii consideră că un bun specialist cu siguranță își va găsi un post de muncă. Alții însă speră că, avînd o profesie de prestigiu, vor găsi un loc de muncă în străinătate.

Între timp, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, majoritatea locurilor vacante pe piața muncii din Moldova – peste 70 la sută – sînt destinate absolvenților de școli profesionale. În Moldova, se atestă un deficit de specialiști în domeniul industriei ușoare (peste 1000 de locuri vacante), mecanici de locomotivă (aproximativ 500 de oferte), vînzători – (aproximativ 400). De asemenea, se remarcă o insuficiență de specialiști în construcție, catering, agricultură și servicii.

Ofertele pentru persoanele cu studii superioare reprezintă doar 29% din numărul total de locuri vacante. Printre așa-numitele "specialități prestigioase", dar nesolicitate pe piața forței de muncă, se numără cele de avocat, bancher, economist și agronom. La acestea sînt propuse doar 10 oferte.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?