Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

BCS anunță proteste în legătură cu situația gravă din domeniul edicației

24 mai. 11:12   Politică
2932 0

Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a BCS, împreună cu deputatul comunist, Constantin Starîș, au susținut un briefing în cadrul căruia au adus critici dure în adresa actualei guvernări pentru situația deosebit de gravă din domeniul educației, transmite Noi.md

Vlad Bătrîncea a vorbit despre lipsa unui dialog civilizat, a unei comunicări eficiente dintre ministerul Educației și colectivele pedagogice, colectivele de părinți, mediul academic, administrația publică locală în procesul de optimizare a instituțiilor de învățămînt școlar, preșcolar și universitar, ministerul ignorînd orice solicitări din partea acestora.

”Sînt utilizate diverse tactici – de la reducerea finanțării la presiuni asupra administrației publice locale”.Totodată, nu se comunică care va fi soarta personalului educațional, a studenților, dar și a patrimoniului instituțiilor lichidate. În context, deputatul a criticat decizia de a comasa universitățile specializate, cum ar fi Universitatea Agrară de Stat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, și, ulterior, cu Universitatea de Stat din Chișinău. ”După toate comasările aflăm că pe final se dorește redenumirea USM în Universitatea din Chișinău de parcă nu am mai avea stat”, s-a indignat vicepreședintele Parlamentului.

Vlad Bătrîncea a menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu va întreprinde mai multe acțiuni concrete. Potrivit deputatului, astăzi, 24 mai, BCS împreună cu reprezentanți ai APL și mai mulți profesori din teritoriu vor organiza o acțiune de protest în fața guvernului în cadrul căruia vor înainta mai multe cerințe ministerului Educației.

Totodată, analiza cu privire la situația în domeniul educației din Moldova, efectuată de BCS, va fi transmisă tuturor misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, dar și comisarului European pentru drepturile omului, dat fiind că procesul de optimizare se face cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului. ”Acest subiect va ajunge și în vizorul Avocatului Poporului și a Avocatului Copilului. Vom iniția discuții și vom solicita implicarea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova vizavi de aceste probleme și viitorul instituțiilor educaționale. Vom adresa întrebări de ce din toată asistența financiară acordată Moldovei nu există bani pentru instituțiile de învățămînt”, a punctat Vlad Bătrîncea.


Vlad Bătrîncea a condamnat comportamentul actualului ministru în cazul tragic de la Drochia. ”Într-un stat civilizat un ministru s-ar fi deplasat la fața locului, ar crea o comisie de investigație, ar face demersurile necesare față de procuratură și organele de drept cu scopul de a investiga și a nu mai admite o asemenea situație”.

Constantin Starîș, a adăugat că totul ce se întîmplă astăzi în sistemul de învățămînt este o tragedie care ar putea deveni imposibil de depășit dacă astăzi nu vom întreprinde acțiuni concrete. ”Noi, opoziția ne vom face temele de acasă, rămîne ca alegătorul să-și facă concluziile de rigoare și să acționeze adecvat”, a concluzionat Constantin Starîș.

29
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?