X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consultări privind realizarea proiectelor de interconexiune a sistemelor energetice

6 mai. 2017,, 13:30   Economie
3093 2

La Chişinău se desfăşoară consultări moldo-române privind realizarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Ministerul Economiei, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menţionat că aceste două proiecte sînt de o importanţă nu doar naţională, dar şi regională, iar autorităţile Republicii Moldova acordă o atenţie prioritară realizării lor în practică.

"Sînt convins că în rezultatul consultărilor de azi, experţii de la cele două ministere, dar şi de la companiile de specialitate din două state vor elabora o foaie de parcurs, care ne va permite să avansăm în termen reali în realizarea proiectelor", a accentuat el.

Secretarul de stat la Ministerul Economiei al României, Petre Iulian Nicolesc, a propus să fie stabilite mai multe obiective concrete pentru activitatea grupurilor de lucru pentru ambele proiecte.

Preşedintele consiliului de administraţie al companiei "Transgaz" din România, Ion Sterian, a menţionat că lucrările de proiectare sînt realizate conform graficului, astfel încât pe segmentul gazoductului pe teritoriul României acesta va fi prezentat în luna august curent, iar pe teritoriul Republicii Moldova, pe tronsonul Ungheni - Chişinău, către finele lunii iulie.

În context, Octavian Calmîc a specificat că pînă la finele lunii mai, partea moldovenească va adopta Legea privind declararea utilităţii publice a gazoductului Ungheni-Chişinău, care va permite eliberarea certificatului de urbanism pentru construcţia gazoductului.

"Sperăm ca la începutul anului 2019 gazoductul să fie funcţional la toate compartimentele pe ambele părţi", a accentuat ministrul.

Referindu-se la proiectul privind interconexiunea reţelelor de transport energie electrică, vicepremierul Octavian Calmîc a subliniat că există unele restanţe în timp şi experţii trebuie să stabilească o foaie de parcurs exactă, care ar permite revenirea la graficul prestabilit.

"Noi dorim să avansăm pe partea de proiectare, deoarece este foarte important atît pentru Republica Moldova, cît şi pentru alte state din regiune, ca în 2020 aceste interconexiuni să fie funcţionale", a specificat ministrul Economiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?