Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Un nou regulament cu privire la desfășurarea licitațiilor privind construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene

24 apr. 16:15   Economie
2614 0

Regulamentul pentru desfășurarea primelor licitații de instalare a centralelor electrice eoliene și fotovoltaice cu capacitatea de 165 MW a fost aprobat astăzi de Guvern, anunță Noi.md

Noul regulament, elaborat de Ministerul Energiei, simplifică și debirocratizează cerințele de participare, precum și procedura de organizare și desfășurare a licitațiilor. Cîștigătorii acestora vor primi un preț fix garantat pe 15 ani, pentru energia electrică generată. Se estimează că prețul oferit în urma licitației va fi mai mic decît prețul plafon stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, de 1,5 lei/kWh eolian și 1,67 lei/kWh solar.

„Prin această licitație estimăm investiții de aproximativ 190 mln euro pînă în anul 2025 în construcția a 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice. După punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului trecut pînă la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030”, a declarat secretarul general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco.

Regulamentul îmbunătățit prevede includerea în componența comisiei de licitații a unui reprezentant al societăți civile, selectat printr-o procedură transparentă; posibilitatea depunerii de către investitori a cererilor și ofertelor în format electronic pe o adresă dedicată; posibilitatea participării la licitație a investitorilor din străinătate, nerezidenți; reducerea numărului de acte permisive necesare; posibilitatea participării la licitație chiar și în lipsa unor acte permisive, cu condiția asumării de către investitor unei foi de parcurs care să demonstreze obținerea actelor necesare în termenul pus la dispoziție pentru construcția centralei.

Amintim că în Moldova sînt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă – facturarea netă pentru capacități mici, ce acoperă consumul propriu, tarif fix pentru capacități de pînă la 1 MW și preț fix, acordat în baza licitațiilor. De asemenea, există și posibilitatea, folosită de mulți agenți economici, de a produce și vinde energie electrică regenerabilă în piață liberă.


În ianuarie 2024, puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile constituia circa 343 MW, dublîndu-se comparativ cu ianuarie 2023.

Pentru a facilita dezvoltarea surselor de energie electrică regenerabilă, în baza unui studiu de sistem detaliat, autoritățile au promovat creșterea de 6 ori (de la 20 MW la 120 MW) a cotelor de capacitate pentru instalații solare fotovoltaice montate pe terenurile agricole, a fost majorată de 3 ori (de la 5% la 15%) limita de capacitate pentru mecanismul contorizării nete, înlocuită prin facturare netă și a fost simplificată procedura de racordare la rețea (reducerea termenilor de la 30 zile la 10 zile) a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile instalate la consumatorii casnici.

5
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?