Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CIJ: Avocații sînt supuși presiunilor

3 mai. 2017,, 09:45   Societate
1567 0

În Moldova, avocații sînt supuși presiunilor, ajungîndu-se pînă la intentarea cauzelor penale pe numele lor, consideră experții Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJ) și membrii Uniunii Avocaților.

Avocatul Veaceslav Țurcan a comunicat, marți, la conferința de presă „Problemele avocaților: presiunea asupra apărătorilor“ că „în octombrie 2016 Procuratura Sectorului Rîșcani a intentat pe numele lui și al colegului său Maxim Belinski un dosar penal pentru denaturarea faptelor“.

„Pe atunci ne ocupam de cazul privării de dreptul la proprietate a moștenitorilor legitimi. În acel caz era implicat un ofițer de poliție, care a intentat acțiunea civilă sub pretextul că funcția sa nu a fost numită în mod corect, acest fapt fiind considerat drept denaturare a faptelor“, s-a revoltat avocatul.

Potrivit spuselor lui, ofițerul și-a însușit proprietatea unui individ cu tulburări mintale. Mai mult decît atît, acest om, în prezent decedat, a semnat documentele privind transmiterea proprietății, aflîndu-se internat în secția de psihiatrie a spitalului în stare de incapacitate mintală".

„Cînd am aflat despre acest lucru, am cerut exhumarea corpului, în schimb însă pe numele meu și al colegului au fost intentate cazuri penale. Modul în care acționează autoritățile și persoanele acolite acestora, nu poate fi comparat nici chiar cu metodele gangsterilor anilor '90. Aceștia din urmă aveau propriile lor reguli, pe care le respectau. Ăștia de astăzi nu au nimic sfînt, în afară de bani. Puterea actuală reprezintă un pericol nu numai pentru avocați, ci pentru toți cetățenii Republicii Moldova“, a menționat avocatul.

Președintele Centrului de Resurse Juridice Vlad Gribincea a spus că: „Uniunea Avocaților nu-și îndeplinește funcțiile de protecție a acestei profesii“.

"Trebuie să preluăm din experiența unor astfel de țări precum: România, Belgia, unde comunitatea avocaților este unită și-și protejează membrii. În țara noastră fiecare avocat e pe cont propriu, iar acest lucru îl face vulnerabil atunci cînd instrumentează cazuri de rezonanță“, consideră expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?