X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care sunt cele mai fascinante descoperiri ale anului 2021

5 ian. 2022,, 21:30   Ştiinţă şi IT
3161 0

Pe lîngă subiectele sumbre ale anului trecut, 2021 a oferit și o bogăție de descoperiri fascinante, precum o pictură pierdută a lui Pablo Picasso, temple aztece, tuneluri secrete și o pușculiță plină de monede de pe vremea vikingilor, scrie revista Smithsonian. Iată care sînt cele mai impresionante descoperiri culturale și arheologice ale anului 2021, scrie digi24.ro.

Multe opere de artă au fost distruse de-a lungul istoriei din cauza dezastrelor naturale, furturilor și distrugerilor cauzate de om sau a efectelor trecerii timpului. Însă, multe capodopere au rămas ascunse, așteptînd să fie redescoperite după ani de uitare, transmite publika.md.

Acesta este și cazul unei schițe cumpărate în SUA în schimbul a 30 de dolari și care, după ce s-a descoperit că aparținea faimosului artist al Renașterii Albrecht Dürer, valorează acum 50 de milioane de dolari.

Alte lucrări din epoca Renașterii care au fost redescoperite în 2021 includ un portret al Ducelui Cosimo II de Medici, care fusese acoperit cu un strat gros de ipsos într-o galerie veche de artă din Florența, și o pictură a Cinei cea de Taină, atribuită vestitului pictor italian Tițian.

În America, moștenirile de familie au dus la redescoperirea a două picturi, una de Pablo Picasso și alta de Paul Henry, pictor irlandez impresionist.


Un bărbat din Ohio se pregătea să vîndă colecția de artă pe care o moștenise de la părinții lui, cînd a descoperit picturile realizate în ulei ale lui Henry. Au fost vîndute cu mai mult de 200.000 de dolari, fiecare.

Pictura atribuită lui Picasso a rămas uitată într-o cămară timp de 50 de ani și i-a fost lăsată moștenire noului proprietar de o strămătușă care a studiat arta în Europa în anii 1920. S-a vîndut la licitație pentru 150.000 de dolari.

Faimoasa rochie alb-albastră pe care Judy Garland a purtat-o în filmul Vrăjitorul din Oz în 1939 a fost găsită într-un sac de gunoi la Universitatea Catolică din America în iunie 2021.

Nu doar piesele de artă cu autor cunoscut au fost descoperite în 2021. O gravură de pe o tăbliță babiloniană, de acum 3.500 de ani, ar putea fi cea mai veche reprezentare grafică a unei fantome, potrivit administratorului Muzeului Britanic.

Imaginile, ce pot fi văzute dintr-un singur unghi și numai la lumină, sînt acompaniate de un text care oferă instrucțiuni despre cum să exorcizezi fantomele, iar desenul ar reprezenta un spirit care este condus înapoi în lumea de dincolo.

La 300 de ani după crearea tăbliței, oamenii care trăiau în nord-vestul Peruului au pictat o imagine similară pe zidul unui sanctuar religios, care arată un zeu-păianjen înarmat cu un cuțit. Complexul s-ar putea să fi fost construit în onoarea zeităților de apă.

În Israel a fost descoperit un mozaic vechi de 1.600 de ani care s-ar putea să fi făcut parte dintr-o casă din era bizantină, iar în Marea Britanie a fost descoperit primul mozaic roman care înfățișează scene din Iliada de Homer.

La începutul anului trecut, arheologii turci au descoperit mormîntul lui Kilij Arslan I, al doilea lider al Sultanatului de Rūm, cel care a reușit să înfrîngă armatele cruciaților în Bătălia de la Civetot din 1096.

La sud de Turcia, în Liban, s-au descoperit două gropi comune în care au fost aruncate 25 de cadavre ale cruciaților din secolul XIII. Bărbații care și-au găsit sfîrșitul în cruciadă prezentau răni pe spate, ceea ce ar putea însemna că au murit în timp ce încercau să fugă de pe cîmpul de luptă.

„Cu toate că au murit așa de mulți oameni de ambele tabere în timpul cruciadelor, se întîmplă foarte rar ca arheologii să găsească soldații uciși în aceste bătălii faimoase. Rănile care le acopereau tot corpul ne permit să începem să înțelegem realitatea oribilă a războaielor medievale”, a spus antropologul Piers Mitchell.

Au mai fost găsite urmele unei tabere militare în care au stat cavalerii franci înainte de înfrîngerea în fața armatelor musulmane ale lui Saladin în lupta de la Hattin din 1187 și o sabie de pe vremea cruciadelor, descoperită pe fundul mării în apropiere de țărmul israelian.

2021 a fost și anul în care au fost făcute multe descoperiri legate de cel de-al Doilea Război Mondial. Pe insula britanică Alderney a fost găsit un buncăr al naziștilor construit în ruinele unui fort roman, iar în Scarborough, niște muncitori au găsit scrisorile de dragoste ale unui soldat și a prietenei sale prin care au corespondat între 1941 și 1944.

De partea cealaltă a Mării Nordului, în Germania, un profesor de istorie a descoperit o colecție de artefacte naziste ascunse în casa mătușii sale. Printre obiectele găsite se remarcă un portret al lui Adolf Hitler, un revolver, măști de gaze și insigne ale Partidului Nazist.

În orașul Lübeck, arheologii au descoperit resturile unei prăjituri arse în timpul unui raid aerian britanic din martie 1942. Cu toate că a trecut printr-un bombardament și că s-au scurs aproape 80 de ani de cînd a fost pregătită, tortul cu alune și migdale păstrează încă o formă surprinzător de asemănătoare cu cea originală.

În Spania, au fost descoperite amprentele fosilizate ale unui grup de oameni de Neanderthal care se plimbau pe coasta țării iberice acum 100.000 de ani. În Anglia, muncitorii au dat de un sicriu vechi de 4.000 de ani construit în interiorul unui trunchi de copac în care a fost îngropat un membru important al unei comunități din Epoca Bronzului.

Din rîndul comorilor regale, în 2021, s-au găsit printre altele un templu funerar dedicat reginei egiptene Naert, o țesătură violet care datează de pe vremea regilor biblici David și Solomon și ruinele unei încăperi ornate a împăratului roman Hadrian.

În Mexic, experții de la Institutul Național de Antropologie și Istorie au anunțat mai multe descoperiri de-a lungul anului trecut. Au fost găsite patru buchete de flori vechi de 1.800 de ani într-un tunel de sub o piramidă din orașul aztec Teotihuacán, o sculptură de 600 de ani a unui vultur de aur și un altar aztec ridicat în secret după cucerirea spaniolilor.

În statul american Wisconsin, a fost recuperat un canoe intact construit acum 1.200 de ani, iar, în Florida, cercetătorii au identificat locația probabilă a unei așezări a nativilor americani Mocama despre care nu se mai știa nimic de sute de ani.

Anul trecut, s-au găsit și cîteva epave care ne-au oferit indicii despre felul în care au naufragiat. Descoperirea unei epave romane care datează din secolul al II-lea î.Hr. a deschis o „fereastră” înspre o perioadă de pace și prosperitate în Marea Mediterană. Încărcătura însemnată de amfore, vase în care se transporta vinul și uleiul de măsline, le-a oferit arheologilor o nouă perspectivă asupra rețelelor de comerț maritim din regiune.

O altă epavă din aceeași perioadă, dar, de această dată, a unei nave militare, a fost găsită în orașul scufundat Thônis-Heracleion din Egipt. Corabia de 24 de metri s-a scufundat în mare cînd Templul lui Amun din oraș s-a prăbușit în jurul anului 140 î.Hr.

Nu doar arheologii profesioniști pot face descoperiri – o parte din cele mai interesante artefacte au fost găsite de amatori. Mai mulți adolescenți au descoperit din întîmplare o colecție de topoare din Era Bronzului, o amuletă a fertilității din Antichitate și o monedă de argint romană, în evenimente separate.

În alte situații, vînătorii de comori au găsit o pușculiță din vremea vikingilor umplută cu monede de argint, un pumnal roman de 2.000 de ani și artefacte din enigmatica „Insulă de Aur” a Imperiului Srivijaya din Indonezia.

Pornind de la descoperirea singurei mumii egiptene însărcinate și pînă la dezgroparea unui cimitir polonez din secolul XVIII în care au fost înmormîntate victimele ciumei, anul 2021 a fost plin de dezvăluiri misterioase sau, chiar, macabre.

În Finlanda, cercetătorii au găsit un sceptru în formă de șarpe și vechi de 4.400 de ani care a fost folosit în ritualuri spirituale de un șaman din Epoca Neolitică. „Am văzut multe lucruri extraordinare”, a spus arheologul Satu Koivisto, însă descoperirea acestei figurine m-a lăsat fără glas și mi-a dat fiori”.

Din rîndul descoperirilor macabre fac parte oasele măcelărite ale victimei unui rechin de acum 3.000 de ani, rămășițele unei victime care a fost foarte aproape de a scăpa de erupția vulcanului Vezuviu și un schelet al unui sclav îngropat în Britania romană.

Alte dovezi ale brutalității timpurilor romane includ mînerul unei chei care arată scena unui prizonier ce trebuie să se apere de un leu și un schelet al victimei unei crucificări ce are un cui bătut prin osul călcîiului.

Despre scheletele îmbrățișate ale unui bărbat și a unei femei care au trăit în secolul al IV-lea sau al V-lea, arheologii au spus că „mesajul este clar – soțul și soția, culcați unul lîngă altul, se îmbrățișează într-o dragoste eternă în lumea de dincolo”.

În Israel, cercetătorii au descoperit un ou de găină intact care datează de acum 1.000 de ani. În ciuda eforturilor, cînd au scos oul din pămînt, oul s-a crăpat, iar conținutul s-a vărsat, însă experții au reușit să salveze o parte din gălbenuș pentru viitoare analize ADN.

Ultima descoperire de pe listă seamănă cu poveștile lui C.S. Lewis, însă s-a întîmplat cu adevărat în 2021. Freddy Goodall, un dezvoltator de 23 de ani din Anglia, a descoperit o rețea de tuneluri secrete sub o casă din Sussex.

Întreg incidentul a fost postat pe TikTok și a ajuns viral. Goodall a explicat că a făcut descoperirea în spatele unei biblioteci din casa familiei sale, iar, cînd a coborît prin trapa din podea, a găsit o serie de camere și tuneluri care se poate să fi fost folosite de servitorii din vremurile de odinioară pentru a circula prin casă fără să îi deranjeze pe proprietari.

„Tunelurile merg de la un capăt la altul al casei”, a spus Goodall. „Cînd erau folosite, cred că se întindeau pe multe mile în subteran pînă la clădirile și biserica din apropiere".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?