AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 50
Cazul Șor stiri: 407
Criza energetică stiri: 727

6 recorduri științifice surprinzătoare stabilite în 2021

30 dec. 2021,, 03:30   Ştiinţă şi IT
1985

De la o gaură neagră uriașă pînă la cel mai vechi ADN animal recuperat vreodată, descoperirile din 2021 au întins recorduri științifice și de imaginație.

Science News ne poartă într-o călătorie printre cele mai surprinzătoare descoperiri de anul acesta din domeniile astronomie, fizică, natură și nu numai, transmite Noi.md cu referire la descopera.ro.

Fără alte introduceri, iată 6 recorduri științifice surprinzătoare din 2021:

Cea mai veche gaură neagră gigantică

recorduri științifice

Cu mai bine de 13 miliarde de ani în urmă, cînd universul avea doar 670 de milioane de ani, s-a născut o gaură neagră.


La o masă egală cu 1,6 miliarde de Sori, gaura neagră supermasivă recent descoperită J0313-1806 este de două ori mai grea și cu 20 de milioane de ani mai veche decît deținătorul recordului anterior pentru cea mai veche gaură neagră cunoscută.

Gigantul antic este atît de mare încît pune la încercare noțiunile despre modul în care s-au format pentru prima dată găurile negre supermasive, spun astronomii.

Recorduri științifice surprinzătoare – Gravitația la scară mică

recorduri științifice

Orice obiect cu masă are și gravitație, atît conform lui Isaac Newton, cît și lui Albert Einstein, chiar dacă abia se observă.

Oamenii de știință au măsurat acum gravitația unei bile de aur de 2 milimetri lățime și cîntărind aproximativ 90 de miligrame – cel mai mic obiect căruia i-a fost măsurată vreodată atracția gravitațională.

Biluța a arătat că gravitația se comportă conform predicțiilor, chiar și cînd e vorba de mase foarte mici.

Cercetătorii încă mai doresc să testeze modul în care gravitația se comportă la o scară cuantică și mai mică, unde se pot aplica reguli diferite ale fizicii.

Cele mai vechi degete opozabile

recorduri științifice

Un pterozaur de 160 de milioane de ani, poreclit Monkeydactyl, este acum cel mai vechi animal cunoscut cu degetele mari opozabile.

Reptila zburătoare, numită oficial Kunpengopterus antipollicatus, s-ar putea să-și fi folosit degetele mari și articulațiile flexibile pentru a urca în și a se deplasa prin copaci în ceea ce este acum nord-estul Chinei.

Degetele ar fi putut-o ajuta să captureze insecte și alte prăzi, spun oamenii de știință.

Recorduri științifice surprinzătoare – Prima fuziune înregistrată vreodată dintre o gaură neagră și o stea neutronică

recorduri științifice

Pentru prima dată, o gaură neagră a fost văzută „înghițind” o stea neutronică, rămășițele prăbușite ale unei stele supergigant moarte.

Astronomii au detectat evenimentul prin măsurarea undelor gravitaționale care au emanat în urma coliziunii și care au ajuns în cele din urmă pe Pămînt.

Toate sursele identificate anterior ale acestor ondulații în spațiu-timp constau în ciocnirea a două obiecte asemănătoare, cum ar fi două stele neutronice sau două găuri negre.

Cel mai vechi ADN recuperat de la un animal

recorduri științifice

Dintele unui mamut siberian care a trăit în urmă cu mai bine de un milion de ani a oferit cel mai vechi ADN recuperat vreodată de la un animal.

Deținătorul recordului anterior era ADN-ul vechi de 700.000 de ani al unui un cal fosilizat.

Oamenii de știință spun că noua descoperire se apropie probabil de limita de timp la care poate persista ADN-ul.

Genele de mamut sugerează că este posibil să fi aparținut unei specii necunoscute anterior.

Cel mai Denisovan ADN

recorduri științifice

Misteriosul grup de hominizi cunoscut sub numele de Denisoveni s-a stins cu mult timp în urmă, dar nu fără a lăsa o urmă.

Poporul indigen Ayta Magbukon, din Filipine, are aproximativ 5% din ADN-ul lui de la Denisoveni, a relevat o analiză genetică.

Acesta este cel mai înalt nivel de ascendență denisovană găsit pînă acum oriunde în lume.

Cercetătorii folosesc rezultatul, împreună cu indiciile genetice de la alte grupuri care poartă ADN-ul Denisovan, pentru a reface mișcările denisovenilor prin Asia de Sud-Est, Papua Noua Guinee și Australia.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав