X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4154

Marcel Pascali: "Știința trebuie să devină și ea parte a patrimoniului nostru național"

23 mar. 18:00   Societate
2769 0

În Moldova, sfera creativității științifice în rîndul tinerilor este complet distrusă, iar aceasta este o mare problemă care trebuie rezolvată urgent.

O astfel de opinie exprimat într-un interviu pentru Noi.md custodele Muzeului de Istorie a Învățămîntului din Moldova, Marcel Pascali.

El a menționat că la exterior stăm bine, cîntăm și dansăm, elevii noștri se prezintă bine la diferite emisiuni precum "Se caută talente".

"Avem și noi tineri deștepți, chiar cîștigă pe undeva. Dar cel mai supărător lucru este că noi nici măcar nu acordăm atenție acestei laturi a educației. Are loc o dezindustrializare, nu doar a țării noastre, ci și a creierelor noastre. Nu ne gîndim deloc la creativitatea tehnică", consideră specialistul.

El a menționat că în Moldova mai există cîteva centre de tineri tehnicieni, tineri naturaliști, dar aceștia se ocupă cu modelarea aeronavelor, modelarea rachetelor, proiectare tehnică, unele lucrări manuale. Nu există invenții și descoperiri în acest sens.


”În cazul în care vrem, de exemplu, să ne dezvoltăm copilul talentat (să presupunem că avem propriul nostru Perelman care a demonstrat ipoteza lui Poincaré), el nu are nicio șansă de a se dezvolta și de a se perfecționa în țară, iar aceasta este o mare problemă”, a subliniat Marcel Pascali.

Potrivit lui, problema nu constă în faptul că noi cîntăm și dansăm. Asta e foarte bine! Problema este că și cealaltă parte, adică învățămîntul tehnico-științific, poate ajuta națiunea noastră să devină demnă, mai bună și mai interesantă.

”Național este ceea ce devine internațional. Națională nu este broderia noastră, despre care nu știe nimeni, ci valsul lui Eugen Doga, care este cunoscut în toată lumea. Națională nu este muzica, pe care nu o cunoaște nimeni, ci filmul "Lăutarii", care este cunoscut în întreaga lume, iar prin el este deja cunoscută și muzica noastră. Dar am vrea ca și știința să facă parte din acest național al nostru. Ca să avem și să ne dezvoltăm cu succes copii talentați, fizicieni, matematicieni, mai ales inventatori, pentru că acest lucru este cel mai solicitat în secolul XXI și trebuie să rezolvăm o mulțime de astfel de probleme", a spus custodele Muzeului de Istorie a Învățămîntului din Moldova.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав