COVID-19 în MOLDOVA

Studii clinice pentru un tratament ieftin împotriva noului coronavirus

Studii clinice pentru un tratament ieftin împotriva noului coronavirus

Cercetătorii din Costa Rica vor începe studii clinice pentru un tratament ieftin împotriva noului coronavrus, bazat pe anticorpi recoltaţi de la cai injectaţi cu SARS-Cov-2, virusul care provocă boala Covid-19, relatează Reuters.

Dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universităţii din Costa Rica, medicamentul cu anticorpil de la cai urmează să fie testat pe 26 de pacienţi de la jumătatea lunii septembrie, a declarat pentru Reuters Roman Macaya, preşedintele Fondului de securitate socială care administrează centrele de sănătate publică, informează News.ro.

Autorităţile din Costa Rica speră să poată începe să aplice tratamentul pe scară mai largă în spitale dacă rezultatele studiului de fază a 2-a vor fi încurajatoare. Există 471 de pacienţi internaţi cu coronavirus spitalizaţi în Costa Rica.


”Sîntem mîndri să ştim că acest produs va salva vieţi pînă cînd vaccinul va ajunge la populaţie”, a spus Alberto Alape, coordonator de proiect la ICP.

”O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiţi să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor ţări, aşa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri.”

Eforturi similare sunt în desfăşurare şi în Argentina şi Brazilia, în timp ce oamenii de ştiinţă din Belgia folosesc lamele.

Cercetătorii din Costa Rica spun că metoda lor pentru tratamentul SARS-Cov-2 se bazează pe experienţa utilizării anticorpilor calului pentru a dezvolta medicamente anti-venin de şerpi.

Au importat proteina virală din China şi Regatul Unit şi au injectat-o în şase din cei 110 cai pe care IPC îi foloseşte pentru testare.

Săptămîni mai tîrziu, când animalele au dezvoltat suficienţi anticorpi, au extras sînge şi au folosit anticorpii din plasmă ca materie primă pentru serul injectabil.

Dacă funcţionează, cercetătorii spun că vor să împartă tratamentul ieftin cu alte naţiuni din America Centrală, care sînt în mare parte mai sărace decât Costa Rica.

”Pe lîngă principiul solidarităţii şi faptul că acest lucru a fost făcut cu medicamente anti-venin pentru muşcăturile de şarpe, ştim că într-o pandemie propria bunăstare este legată de bunăstarea vecinilor”, a spus Alape.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load