Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Bolnavii de epilepsie din România nu găsesc medicamente. ”Se duc după leacuri în Republica Moldova”

20 feb. 17:44   Externe
1947 0

Fondatorul și coordonatorului rețelei Telemedicină în Epilepsie dinRomânia, dr. Bogdan Florea spune că pacienții săi nu găsesc medicamentele necesare, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Tîrgu Mureș.

Acesta a precizat că, deși medicamentele sînt descoperiri vechi, iar cele de bază nu sînt costisitoare, ele sînt greu de găsit pe rafturile farmaciilor, motiv pentru care pacienții sînt nevoiți să apeleze la țările învecinate:

„Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. (…) Vorbim de medicamente de 30-40 de ani. Pacienții nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic, și atunci o ținem așa. Se duc pacienții să-și caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria sau prin țările vecine. E anormal”, spune medicul, transmite g4media.ro

Terapia medicamentoasă este folosită în majoritatea cazurilor de epilepsie. Există varianta operației pe creier, care se realizează la București, dar se aplică doar în cazurile în care toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate, a explicat dr. Bogdan Florea.

„Nu-i ușor, procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde e focarul generator de crize, cu niște electrozi de profunzime, care e o procedură extrem de cronofagă, se stă șapte zile internat cu niște electrozi cu totul speciali implantați, ca să-i spui neurochirurgului care zonă anatomică ar trebui îndepărtată, fără să lași pacientul cu deficite motorii sau senzitive”, spune Florea.


Epilepsia este afecțiunea sistemului nervos care permite apariția unor crize repetate care tulbură activitatea cerebrală normală. ÎnRomânia sînt înregistrate 130.000 de persoane cu epilepsie, dar medicii spun că numărul real al bolnavilor se apropie de 300.000.

1
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?