S-a aflat misterul statuilor gigant de pe Insula Paştelui

S-a aflat misterul statuilor gigant de pe Insula Paştelui

Vechii locuitori ai Insulei Paştelui (Chile) au construit misterioasele statui care au făcut din această insulă o importantă destinaţie turistică în zone care aveau acces la surse de apă dulce şi la alte resurse, spun oameni de ştiinţă, citaţi de DPA, potrivit agerpres.


Uriaşele statui din rocă monolitică (moai), cu o înălţime de pînă la 12 metri şi o greutate de 75 de tone, a căror origine rămîne înconjurată de mister, au uimit generaţii întregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute şi sub numele de Rapa Nui.


Cercetătorii s-au întrebat de multă vreme de ce anumite regiuni de pe insulă au fost selectate pentru amplasarea statuilor, însă un nou studiu – publicat joi în jurnalul de specialitate PLOS One – a descoperit că respectivele zone sînt situate în apropierea unor surse de apă dulce.


Pe Rapa Nui există în prezent circa 800 de moai şi 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sînt amplasate. Se crede că acestea au fost realizate de comunităţi diferite, cea mai veche dintre ele datînd din secolul al XIII-lea.


„Atunci cînd am început să examinăm detaliile hidrologice, am remarcat că o legătură strînsă între accesul la apa dulce şi amplasarea statuilor”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University, din New York.


Potrivit acestuia, zonele din jurul platformelor ahu „erau legate exact de locurile în care ieşeau la suprafaţă cursuri de apă dulce din subteran”, acest lucru fiind valabil chiar şi în cazul monumentele din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coastă.


El a precizat, totodată, că în locurile unde nu sînt amplasate ahu sau moai nu există surse de apă dulce.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load