X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Specialiștii anunță potențial risc de tsunami în Marea Britanie

24 ian. 01:00   Ştiinţă şi IT
2419 0

Oamenii de știință au descoperit că un tsunami străvechi, care a lovit acum mai bine de 8200 de ani în largul coastelor Marii Britanii, ar fi putut cauza distrugerea pe scară largă a populațiilor din epoca de piatră.

Cercetătorii de la Universitatea din York și de la Universitatea din Leeds au efectuat o modelare computerizată și au ajuns la concluzia că o alunecare de teren subacvatică cunoscută sub numele de Sturegga a provocat un tsunami care a măturat părți din nordul Europei. Oamenii de știință avertizează acum că un dezastru similar s-ar putea întîmpla din nou, afectînd insulele.

Studiul a constatat, de asemenea, că în aceeași perioadă a avut loc un declin masiv al populației din Marea Britanie. Cu toate acestea, nu este clar dacă tsunamiul a fost o cauză sau un rezultat al acestui eveniment. Pe baza rezultatelor modelării, oamenii de știință cred că tsunami-ul ar fi putut să elimine o proporție semnificativă din populația din Hawick, Northumberland, anunță Noi.md cu referire la techno.nv.ua

Deși nu există nicio dovadă scrisă a dezastrului, studiile științifice au descoperit depozite de sedimente în diferite părți din nordul Europei care indică tsunamiul Sturegga. Cu toate acestea, aceste straturi suferă adesea eroziune în timp, ele pot fi folosite pentru a înțelege amploarea unor evenimente similare din trecut.

Oamenii de știință solicită continuarea studiilor asupra sedimentelor de la Hovik pentru a stabili cu exactitate dacă acestea au legătură cu tsunami-ul. Acest lucru va permite o mai bună înțelegere a distanței pe care valul a parcurs-o în interiorul uscatului și a frecvenței cu care au avut loc astfel de evenimente.


Astfel de tsunami sînt rare în insulele britanice, dar oamenii de știință avertizează că există posibilitatea ca un astfel de eveniment să se repete. Retragerea mării care a precedat valul ar fi putut să atragă oamenii în apă, cauzînd, eventual, pierderea unei mari părți a populației.

Dave Tappin, de la British Geological Survey, subliniază că înțelegerea unor astfel de dezastre din trecut ajută la prezicerea unor posibile evenimente viitoare și a magnitudinii lor. Acest lucru ne reamintește importanța studierii istoriei pentru a asigura siguranța generațiilor viitoare.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?